Drugie dania Uncategorized

Pierś z kaczki z jabłkowym chutney podawane z kasztanowym puree.

 

 

Jabłkowe chutney

⦁ 500 gram jabłek
⦁ 2 marchewki
⦁ 2 czerwone cebule
⦁ 1/2 szklanki soku jabłkowego
⦁ garść żurawiny
⦁ garść rodzynek
⦁ 100 gram brązowego cukru
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ płatki chilli do smaku
⦁ sól do smaku
⦁ pieprz czarny do smaku
⦁ szczypta cynamonu
⦁ 1 łyzeczka imbiru
⦁ 100 ml octu jabłkowego
Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę marchewki. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Następnie dodać pozostałe składniki, dusić jeszcze przez kilkanaście minut.

 

Na pierś z kaczki
2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g)
Przygotowanie
Piers z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.

Pierś z kaczki podawać z jabłkowym chutney. U mnie dodatkowo z gotowym, kasztanowym puree i kolorowymi marchewkami.

P1011581.JPG

P1011573.JPG

P1011580.JPG