Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Pierś z kaczki, z kopytkami z kozim serem, w śliwkowym sosie.

 

 

  • 2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g)

Przygotowanie
Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
Kopytka z kozim serem

  • 15O gram białego sera
  • 150 gram koziego kremowego sera
  • 1 jajko
  • Sól
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 1/3 szklanki mąki pszennej

Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę .Dodać do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wymieszać i wyrobić zwięzłe ciasto.
Zagotować wodę ze szczypta soli . Z ciasta uformować wałki i pokroić pod katem na mniejsze kawali wielkości ok. 2-3 cm.. Do osolonego wrzątku wrzucić kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.
Karmelizowane śliwki

  • Kilka świeżych średnich śliwek
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • kilka kropel soku z cytryny

Śliwki myjemy i usuwamy pestki krojąc je na polówki. Roztapiamy masło na patelni i gdy się rozpuści wrzucamy śliwki. Następnie dodajemy cukier trzcinowy i sok z cytryny i delikatnie obracamy śliwki drewnianą szpatułką. Czynność powtarzamy kilka razy by z żadnej strony owoce się nie przypaliły. Na koniec dodajemy cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewracamy śliwki na patelni.
Sos śliwkowy

  • śliwki suszone 20 szt
  • cebula 1 szt
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
  • miód 1 łyzka
  • chili pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
  • sos chili 2-3 krople
  • sos sojowy 1 łyzka
  • czosnek 1 ząbek
  • masło klarowane 1 łyżka

Umyte śliwki pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać i włożyć do rondelka z dodatkiem klarowanego masła .Dusić do momentu rozgotowania się składników. Czosnek przecisnąć przez praskę ,dodać do śliwek .Doprawić sos pozostałymi podanymi składnikami. Sos zblendować i wlać 3-4 łyżki tłuszczu z pieczonej kaczki .Zmiksować do połączenia składników

Sałatka

  • Burak
  • Sliwka
  • Granat
  • Jezyny
  • Feta
  • Soczewica

Śliwki podzielić na cząstki. Buraka pokroić w kostkę. Dodać soczewicę i fetę. Wymieszać z sosem( miód, musztarda, ocet balsamiczny ) oraz ziarnami granatu i jeżynami.

P1018794.JPG

P1018801.JPG