Kolejny pomysł na na kurczaka. Tym razem z panierowanymi szparagami i pieczonymi ziemniakami. Prosto i smacznie
Składniki dla dwóch osób:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 10 pomidorów koktajlowych
- 4 łyżki pasty tagine
- sól, pieprz, bazylia, oregano, suszona cebula, czosnek granulowany
- 1 łyżeczka sosu balsamicznego
Piersi umyć, przyprawić solą i pieprzem.Formę żaroodporną posmarować olejem
Pomidory umyć . W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi, przyprawić przyprawami :bazylią, oregano, suszoną cebulą . Dodać pomidory koktajlowe . Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.Po 15 min do rozpadających się pomidorów dodać pastę tagine i ocet balsamiczny . Wymieszać całość i przykryć dobrze mięso żeby sie nie wysuszyło . Piec kolejne 20 min
Szparagi panierowane w bułce tartej i parmezanie
- szparagi zielone 1 pęczek
- cukier 1 łyżeczka
- sól do smaku
- jajko 1 duża sztuka
- bułka tarta
- starty parmezan 100 gram
- pistacje mielone 50 gram
- pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
- masło 25 g
Szparagi opłukać, odciąć im twarde końcówki. Szparagi przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do nich trochę soli i cukier, zagotować. Gotować ok. 3 minuty po czym odcedzić i od razu przelać bardzo zimną wodą. W misce roztrzepać widelcem jajko . W osobnym naczyniu wymieszać bułkę tarta ze startym parmezanem i zmielonymi pistacjami . Na patelni rozgrzać olej z masłem . Szparagi maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce z parmezanem i pistacjami . Smażyć na gorącym tłuszczu . Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku
Dodatkowo
- Pomidory 2 sztuki
- Ogórek ½ sztuki
- Kapary opcjonalnie
- Oliwki zielone opcjonalnie
- Oliwki czarne opcjonalnie
Pomidory i ogórka pokroić w kostkę. Dodać kapary i oliwki.Doprawić sola i pieprzem . Podawać z piersią , panierowanymi szparagami i pieczonymi ziemniakami