Drugie dania

Pierś z kurczaka nadziewana burakiem

Pierś z kurczaka nadziewana burakiem. Dobrze przyporawiona pierś z kurczaka nadziewana burakiem i serem feta, zawinięta w szynkę parmeńską. Całości dopełnia makaron wymieszany z burakowym pesto. Kolorowo i smacznie

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierś z kurczaka

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100 gr sera feta
  • 1 pieczony lub gotowany burak pokrojony w cienkie plasterki
  • Przyprawy opcjonalnie do smaku
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • imbir
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • gałka muszkatołowa

Na buraczane pesto

  • 3 upieczone lub ugotowane buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów Pini
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 limonki
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo

  • 100 g ugotowanego makaronu

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z kurczaka

  • Piersi umyć i przekroić po środku. Rozbić na płaski kawałek mięsa. Wysmarować przyprawami. Na wierzchu rozłozyć plasterki buraka. Na buraki wyłożyc ser feta. Zwinąć w roladki. Każdą pierś owinąć w szynke parmenska. Piersi podsamżyć na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min.

Na buraczane pesto

  • Buraki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Dodać oliwę. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
  • Ugotowany makaron wymieszac z buraczanym pesto