Drugie dania

Pierś z kurczaka nadziewana paprykowym ajvarem i fetą

Pierś z kurczaka nadziewana paprykowym ajvarem i fetą to propozycja na pyszny obiad niezbyt dużym nakładem pracy. Zwłaszcza, jeśli jak ja macie w domu słoiczek ajvaru. Ja swój dostałam w prezencie. Ajvar też można zrobić samemu. To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu, przypraw (sól, pieprz, chili). Pasta świetnie nadaje się jako nadzienie do delikatnego mięsa z piersi kurczaka. U mnie dodatkowo sos paprykowy. Było smakowicie.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierś z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • 80 gr sera feta
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 łyżki paprykowaego ajvaru
  • przyprawy do smaku
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • imbir
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • gałka muszkatołowa

Na sos paprykowy

  • 3 papryki : czerwona (pomarańczowa, żółta)
  • 1/2 cebuli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • olej

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z kurczaka

  • Piersi umyć i przekroić , żeby otrzymać płat mięsa, który można rozłożyć na płasko. Wysmarować od środka przyprawami. Na mięsie rozmarowac ajvar i posypac pokruszona fetę .Zwinąć w roladkę. Każdą piers owinąć w 4 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min

Na sos paprykowy

  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
  • Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
  • Całość lekko wystudzić i zblendować.
  • Piers podawac z sosem paprykowym. Warzywa wedle uznania. U mnie brokuły