Drugie dania Bez kategorii

Pierś z kurczaka nadziewana paprykowym ajvarem i fetą – Chicken breast stuffed with ajvar and feta cheese

Pierś z kurczaka nadziewana paprykowym ajvarem i fetą to propozycja na pyszny obiad niezbyt dużym nakładem pracy. Zwłaszcza, jeśli jak ja macie w domu słoiczek ajvaru. Ja swój dostałam w prezencie. Ajvar też można zrobić samemu. To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu, przypraw (sól, pieprz, chili). Pasta świetnie nadaje się jako nadzienie do delikatnego mięsa z piersi kurczaka. U mnie dodatkowo sos paprykowy. Było smakowicie.

Piers z kurczaka 2 sztuki
⦁ Ser feta 80 gr
⦁ Szynka parmeńska 8 plastrów
⦁ 4 łyżki paprykowaego ajvaru

Przyprawy do smaku
⦁ papryka słodka
⦁ czosnek granulowany
⦁ Imbir
⦁ Kolendra
⦁ kmin rzymski
⦁ gałka muszkatołowa
Piersi umyć i przekroić , żeby otrzymać płat mięsa, który można rozłożyć na płasko. Wysmarować od środka przyprawami. Na mięsie rozmarowac ajvar i posypac pokruszona fetę .Zwinąć w roladkę. Każdą piers owinąć w 4 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min

Na sos paprykowy
⦁ 3 papryki : czerwona, pomarańczowa, żółta
⦁ 1/2 cebuli
⦁ 6 suszonych pomidorów
⦁ 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
⦁ 1/4 szklanki bulionu warzywnego
⦁ 150 ml słodkiej smietanki do sosów
⦁ olej

Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
Całość lekko wystudzić i zblendować.

Piers podawac z sosem paprykowym. Warzywa wedle uznania. U mnie brokuły

English version

Chicken breasts 2 pieces
⦁  Feta cheese 80 gr
⦁  Parma ham 8 slices
⦁ 4 tablespoons of ajvar pepper

Spices to taste
⦁ paprika 
⦁  granulated garlic
⦁ Ginger
⦁ ground  Coriander
⦁ ground cumin
⦁ nutmeg
Wash breasts and cut them to obtain a piece of meat that can be spread flat. Season the inside of the breast with spices. Spread ajvar on the meat and sprinkle with crumbled feta. Roll into the roll. Wrap each breast with 4 slices of Parma ham. Put the breasts packets in a casserole dish. Put in the oven preheated to 180 C and bake for about 40 minutes

For pepper sauce
⦁  3 peppers: red, orange, yellow
⦁  1/2 onion finely chopped
⦁  6 dried tomatoes
⦁  2 cloves of garlic crushed
⦁  1/4 cup vegetable stock
⦁ 150 ml of single cream
⦁ Oil

Cut the peppers in half and remove the seed nests. Fry onions and peppers ina hot oil.
Add the dried tomatoes and garlic. Add the stock. Cover for about 15 minutes. In the end add the cream. Season with salt and pepper.
Allow to slightly cool and blend.

Serve chicken breast with sauce and any vegetables