Drugie dania

Pierś z kurczaka nadziewana pesto i suszonymi pomidorami

Pierś z kurczaka nadziewana pesto i suszonymi pomidorami. Niektórzy czasem narzekają, że nie jadają piersi z kurczaka, bo za sucha. Zapewniam Was, że tak przyrządzone mięso, dzięki dodatkowi zielonego pesto i pomidorów z zalewy będzie pyszne i wilgotne. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pesto

  • 50 gram lisci bazylii
  • 25 g świeżej kolendry
  • 75 gr orzeszków pini
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • sól morska
  • czosnek 3-4ząbki
  • 30 gr startego parmezanu

Na piers z kurczaka

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (każda po około 200 g)
  • pesto opcjonalnie
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju z ziołami + 4 łyżki oleju ze słoiczka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 8 plasterków suszonej szynki parmeńskiej

Sposób wykonania / Instructions:

Na pesto

  • Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić do blendera i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan . Gotowe pesto przełożyć do słoika . Na wierzch wlać łyżkę oliwy co pomoże zachować kolor i zapobiegnie wysychaniu . Szczelnie zakręcić . Przechowywać w lodówce

Na piers z kurczaka

  • Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.
  • Pierś od środka wysmarowac pesto.
  • Suszone pomidory posiekać na około 1 cm kawałeczki i wymieszać z natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na pół i włożyć w środek każdej kieszeni kurczaka. Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 – 10 minut.
  • Lekko złączyć mięso w miejscu rozcięcia i całe zawinąć w plasterki szynki
  • Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozprowadzić na niej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 25 minut. Pokroić na 2 – 3 cm plasterki. Podawac według uzanania
  • U mnie bruskeslka i fasola szparagowa z bułką tartą.