Drugie dania

Pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami i gruzińskim serem

Pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami i gruzińskim serem . Pewna bliska mi osoba ze swojej wyprawy po Gruzji przywiozła mi kilka smakołyków. W tym pyszny gruziński ser. Sera dostałam dwa rodzaje. Jeden z nich to wędzony sulguni i z nim zrobiłam pierś z kury. Ja ogólnie bardzo lubię sery, a już zwłaszcza te wędzone. Smakiem troche podobny do naszych polskich oscypków, tylko troche bardziej twardy. Oczywiście jak nie macie sera gruzińskiego możecie wykorzystać inny wędzony. Pierś dodatkowo nadziałam pieczarkami. Nie jest to danie dla tych co dbają o linie ale jest na pewno smacznie.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierś z pieczarkami i serem

  • 4 piersi z kurczaka
  • Ser wędzony gruziński (w zastępstwie może byc halloumi)
  • 200 gr pieczarek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • imbir
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • galka muszkatołowa

Na pieczone ziemniaki

  • 500 gr małych ziemniaków
  • 50 ml oliwy
  • kolendra
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka mielona
  • majeranek
  • papryka ostra

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z pieczarkami i serem

  • Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  • Piersi umyć i przekroić po środku tworząc kieszonkę . Wysmarować od środka przyprawami. Nadziać podsmażonymi pieczarkami z cebulą i serem. Każdą pierś owinąć w 3 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min.

Na pieczone ziemniaki

  • Ziemniaków nie obierać . Wystarczy je umyć . Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i zrobić nacięcia .
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni .W małym garnku podgrzać oliwę. Odstawić z ognia, dodać przyprawy. Doprawić dwiema szczyptami soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki i polać tłuszczem z przyprawami
  • Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, w międzyczasie ziemniaki raz przewrócić. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż lekko się zrumienią