Drugie dania Uncategorized

Piers z kurczaka nadziewana ryżem w sosie pomidorowym

Składniki

  • 2 piersi z kury
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej

 

 

  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 100 gram zielonej fasoli soi
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/2 szklanki  czerwonej fasoli z puszki
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Ugotować ryz według instrukcji na opakowaniu .

Na patelnię dodać łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.

Dodać ugotowany ryż, odcedzoną kukurydzę czerwona fasole, zielona fasole soi  .Całość wymieszać . Pod koniec dodać passatę pomidorową , koncentrat pomidorowy

Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć płasko na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni. Nadziac wcześniej przygotowanym ryżem  i owinąć w szynkę parmeńską . Ułożyć w formie żaroodpornej wysmarowanej oliwa .

  • 1 puszka pomidorów lub 600 g świeżych pomidorów
  • szklanka listków bazylii

 

W garnku umieścić  pomidory (świeże obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i sok z komór, miąższ pokroić w kosteczkę). Doprawić przyprawami prowansalskimi , solą i pieprzem . Gotować przez kilka minut , następnie zmiksować blenderem z bazylią. Jeśli sos jest za rzadki gotować dłużej do odparowania płynu

Piersi zalać sosem i piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez ok 40 min

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P1015780.JPG