Drugie dania

Pierś z kurczaka nadziewana wątróbką

Pierś z kurczaka nadziewana wątróbką.  Nie raz już pisałam, że jeśli chodzi o wątróbkę to ja niekoniecznie. W tym daniu mi ona jednak nie przeszkadza, a nawet smakuje, bo połączona jest z piersią z kurczaka i podawana z aromatycznym, jabłkowym chutney i risotto

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 55 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 5 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na nadzienie wątróbkowe

  • 300 gr kurzej wątróbki
  • 1 średnia cebula pokrojona w paski
  • 100 ml wina czerwonego
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Na pierś z kurczaka

  • 4 piersi z kurczaka
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej

Sposób wykonania / Instructions:

Na nadzienie wątróbkowe

  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Po podsmażeniu przełożyć cebulę do miseczki.
  • Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażyć oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę – tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
  • Podsmażoną wątróbkę zalać czerwonym winem, dodać jabłko pokrjone w kostke oraz podsmażoną cebulkę . Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut – od czasu do czasu mieszać. Dusić bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.

Na pierś z kurczaka

  • Piersi umyć i przekroić po środku tworząc kieszonkę . Nadziać wątróbką. Kazdą pierś owinąć w 2 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min.
  • U mnie wątróbka podawana z jabłkowym chutney i risotto.