Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Pierś z kurczaka w sezamie z sałatką ziemniaczaną i ziołowym bobem

Prosto , bez udziwnień i smacznie .Panierowana   pierś z kury w towarzystwie warzyw . Smak dzieciństwa . Zamiast bułki jako panierki , sezam

Pierś z kury w sezamie

  • 2 całe piersi kurczaka
  • pół szklanki nasion sezamu
  • pół szklanki mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • szczypta cayenne
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

 

Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół, by uzyskać sznycle grubości około 1,5 cm. Kawałki mięsa rozbić krótko i nie za mocno za pomocą tłuczka przez folię. Mięso posolić i doprawić  pieprzem.

Nasiona sezamowe wsypać na talerz. Na drugi talerz wsypać mąkę, a w trzecim ubić jajka z cayenne. Każdą pierś kurczaka najpierw obtoczyć w mące następnie moczę w jajku, a potem w nasionach sezamu.

Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso – najpierw przez 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po 3 minuty z każdej strony.

Sałatka ziemniaczana

  • 2 ziemniaki
  • ½ pęczka rzodkiewki
  • 1/4 pęczka koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • majonez 2 łyżki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Ziemniaki ugotować w łupinach (można dzień wcześniej), odstawić do ostygnięcia . Następnie obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Rzodkiewkę pokroić w średniej grubości plasterki .Dodać do ziemniaków i doprawić solą oraz grubo mielonym pieprzem.Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem. Sos wymieszać z  warzywami

Bob z ziołami

  • 300 g bobu
  • 200 g zielonego groszku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • opcjonalnie – gałązka mięty
  • 3 gałązki szczypiorku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Bób  i groszek ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, obrać, rozgnieść widelcem lub posiekać na desce, doprawić solą (w razie potrzeby), świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę, miętę jeśli jej używamy, szczypiorek, oliwę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i posypać po mięsie zaraz po upieczeniu.

Pierś z kury podawać z sałatką ziemniaczaną i bobem

P1012522.JPG