Prosto , bez udziwnień i smacznie .Panierowana pierś z kury w towarzystwie warzyw . Smak dzieciństwa . Zamiast bułki jako panierki , sezam
Pierś z kury w sezamie
- 2 całe piersi kurczaka
- pół szklanki nasion sezamu
- pół szklanki mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
- szczypta cayenne
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół, by uzyskać sznycle grubości około 1,5 cm. Kawałki mięsa rozbić krótko i nie za mocno za pomocą tłuczka przez folię. Mięso posolić i doprawić pieprzem.
Nasiona sezamowe wsypać na talerz. Na drugi talerz wsypać mąkę, a w trzecim ubić jajka z cayenne. Każdą pierś kurczaka najpierw obtoczyć w mące następnie moczę w jajku, a potem w nasionach sezamu.
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso – najpierw przez 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po 3 minuty z każdej strony.
Sałatka ziemniaczana
- 2 ziemniaki
- ½ pęczka rzodkiewki
- 1/4 pęczka koperku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- majonez 2 łyżki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Ziemniaki ugotować w łupinach (można dzień wcześniej), odstawić do ostygnięcia . Następnie obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Rzodkiewkę pokroić w średniej grubości plasterki .Dodać do ziemniaków i doprawić solą oraz grubo mielonym pieprzem.Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem. Sos wymieszać z warzywami
Bob z ziołami
- 300 g bobu
- 200 g zielonego groszku
- pół pęczka natki pietruszki
- opcjonalnie – gałązka mięty
- 3 gałązki szczypiorku
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Bób i groszek ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, obrać, rozgnieść widelcem lub posiekać na desce, doprawić solą (w razie potrzeby), świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę, miętę jeśli jej używamy, szczypiorek, oliwę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i posypać po mięsie zaraz po upieczeniu.
Pierś z kury podawać z sałatką ziemniaczaną i bobem