Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Pierś z kurczaka w śmietanowym sosie ze szparagami i suszonymi pomidorami

Składniki

  • 2 piersi z kury
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej) + 1/3 łyżeczki ostrej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 10 szparagów
  • 6 młodych ziemniaków
  • 1 słodki ziemniak pokrojony w grubszą kostkę
  • 1 Burak pokrojony w plastry
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżka posiekanej natki

Przygotowanie

  • Filety kurczaka doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz czerwoną papryką i kurkumą, wysmarować 1 łyżeczką oliwy. Odstawić do zamarynowania na minimum pół godziny.
  • W międzyczasie ugotować szparagi (ok. 4 minuty) oraz podsmażyć na patelni plastry  boczku .Ugotować kilka młodych ziemniaków , jednego słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę i buraka pokrojonego w plastry
  • Na rozgrzanej patelni  podsmażyć pierś z kury z każdej strony do zrumienienia
  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażyć plastry buraka
  • Zalać śmietaną  wymieszaną z sokami z patelni .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C . Piec około 30 min . W połowie pieczenia dodać pokrojone suszone pomidory , młode ziemniaki , słodkiego ziemniaka i plastry buraka oraz koktajlowe pomidorki . Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać mąkę (przez sitko, bezpośrednio do sosu), wymieszać i zagotować.
  • Obłożyć szparagami, mięso udekorować podsmażonym boczkiem  i natką pietruszki.

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-w-sosie-z-suszonymi-pomidorami

Piers

Piers5