Składniki
- 2 piersi z kury
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej) + 1/3 łyżeczki ostrej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 10 szparagów
- 6 młodych ziemniaków
- 1 słodki ziemniak pokrojony w grubszą kostkę
- 1 Burak pokrojony w plastry
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka masła
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1 łyżka posiekanej natki
Przygotowanie
- Filety kurczaka doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz czerwoną papryką i kurkumą, wysmarować 1 łyżeczką oliwy. Odstawić do zamarynowania na minimum pół godziny.
- W międzyczasie ugotować szparagi (ok. 4 minuty) oraz podsmażyć na patelni plastry boczku .Ugotować kilka młodych ziemniaków , jednego słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę i buraka pokrojonego w plastry
- Na rozgrzanej patelni podsmażyć pierś z kury z każdej strony do zrumienienia
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia
- Na pozostałym tłuszczu podsmażyć plastry buraka
- Zalać śmietaną wymieszaną z sokami z patelni .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C . Piec około 30 min . W połowie pieczenia dodać pokrojone suszone pomidory , młode ziemniaki , słodkiego ziemniaka i plastry buraka oraz koktajlowe pomidorki . Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać mąkę (przez sitko, bezpośrednio do sosu), wymieszać i zagotować.
- Obłożyć szparagami, mięso udekorować podsmażonym boczkiem i natką pietruszki.
Źródło inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-w-sosie-z-suszonymi-pomidorami