Pierś z kurczaka w sosie grzybowym. Dobrze doprawione kawałki piersi kurczaka obtoczone w mące i smażone na tłusczu połączone z mocno grzybowym sosem. Całość podana z duzym kuskusem. Sos jest bardzo kremowy i aromatyczny
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Składniki / Ingredients:
Na sos grzybowy
- 100 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyzki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 100 ml gęstej śmietanki do sosów
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
Na pierś z kurczaka
- 2 Piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- maka pszenna do oprószenia mięsa
Sposób wykonania / Instructions:
Na sos grzybowy
- Na oleju z masłem podsmazyć cebulę. Dodać pieczarki i czosnek, chwilę razem dusić, co chwilę mieszając. Wlać wino. Dusić do odparowania wina.
- Następnie dodać suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, doprawić solą oraz pieprzem gotować do miękkości grzybów.Na koniec dodać śmietankę, wymieszać. Lekko wystudzony zblendować
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć. Pokroic na mniejsze kawałki pod skosem, lekko rozpic dłonią. Doprawić przyprawami. Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę. Oprószyć mąką i smażyć z obu stron na oliwie. Pod koniec smażenia wrzucić łyżkę masła i rozporowadzić ją na patelni



