Drugie dania

Pierś z kurczaka w sosie grzybowym

Pierś z kurczaka w sosie grzybowym. Dobrze doprawione kawałki piersi kurczaka obtoczone w mące i smażone na tłusczu połączone z mocno grzybowym sosem. Całość podana z duzym kuskusem. Sos jest bardzo kremowy i aromatyczny

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos grzybowy

  • 100 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
  • 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 100 ml gęstej śmietanki do sosów
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

Na pierś z kurczaka

  • 2 Piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • maka pszenna do oprószenia mięsa

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos grzybowy

  • Na oleju z masłem podsmazyć cebulę. Dodać pieczarki i czosnek, chwilę razem dusić, co chwilę mieszając. Wlać wino. Dusić do odparowania wina.
  • Następnie dodać suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, doprawić solą oraz pieprzem gotować do miękkości grzybów.Na koniec dodać śmietankę, wymieszać. Lekko wystudzony zblendować

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć. Pokroic na mniejsze kawałki pod skosem, lekko rozpic dłonią. Doprawić przyprawami. Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę. Oprószyć mąką i smażyć z obu stron na oliwie. Pod koniec smażenia wrzucić łyżkę masła i rozporowadzić ją na patelni

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating