Drugie dania Dania mięsne Pierś z kury Uncategorized

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym

 

Mięso z kurczaka tak często gości w moim domu, że trzeba szukać nowych pomysłów jak go przyrządzić. Przepis znaleziony na jednym z kulinarnych blogów . Sos wymiata i pewnie kiedyś wykorzystam też do innych mięs

  • 600 g piersi z kurczaka

Marynata i sos:

  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 5 łyżek marmolady pomarańczowej
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej , ostrej  papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 3 łyżki masła
  • 80 g suszonej żurawiny

Przygotowanie

W małym garnuszku  zagotować składniki marynaty: sok pomarańczowy, marmoladę  pomarańczową, kurkumę, ocet, paprykę, tymianek i imbir. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować ,  odstawić z ognia i ostudzić.

Pierś z kury umieścić w woreczku foliowym  na mrożonki i wlać ostudzoną marynatę. Zawiązać woreczek. Mięso ma być całe pokryte marynatą . Całośś włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Do formy żaroodpornej włożyć mięso wyjęte z marynaty. Zalać połową marynaty i  1/2 szklanki wody. Resztę odstawić na bok do  polewania mięsa w trakcie pieczenia .Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok 1 godzinę.

W trakcie pieczenia polewać mięso marynatą. Przed podaniem odczekać minimum 10 minut przed pokrojeniem aby nie uciekły soki z mięsa. Mięso wyłożyć na talerz . Do naczynia z sosem dorzucić żurawinę. Naczynie postawić na gazie i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut aż sos trochę się zredukuje i zgęstnieje . Odstawić z ognia, dodać masło i mieszając roztopić.

Kuskus z morelami

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 1/2 puszki passaty pomidorowej
  • mała garść świeżego , posiekanego oregano
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • 1 kostka bulionu z kurczaka
  • 200g dużej kaszy kuskus
  • 100 g suszonych moreli
  • garść posiekanej pietruszki

Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać cebulę i dusić przez 10 minut, aż zaczynie się  karmelizować. Dodać pastę tagine, pół puszki  passaty, odrobinę soku z cytryny, oregano, miód i kostkę rosołową. Doprawić odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać i dusić chwilę pod przykryciem.

Dodać kuskus i gotować na wolnym ogniu przez ok 10 min . Pod koniec dodać morele pokrojone w paski

Mięso polane sosem podawać z kuskusem i podawać z zielonymi warzywami

P1014401-2.jpg

P1014405-2.jpg

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/indyk_w_s osie_pomaranczowym/przepis.html