Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Pierś z kurczaka z duszonymi porami i marchewkowym puree

Pierś z kurczaka

  • Pierś z kurczaka 2 sztuki
  • Sól i pieprz
  • Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
  • Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
  • Oliwa 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny 2 łyżki

Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę

Na średnim ogniu rozgrzać olej , położyć filety razem z marynatą i smażyć  pod przykryciem przez około 20 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę. Zdjąć kurczaka z patelni .

Marchewkowe puree

  • 500 g marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Obrać warzywa i pokroić na kawałki. Wrzucić do lekko osolonej, wrzącej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać masło, doprawić i wymieszać. Dodać bulion, przykryć szklaną pokrywką. Dusić, do miękkości. Rozgnieść dużym widelcem .

Pory duszone na maśle

  • pory 300g
  • olej 2 łyżki
  • masło 20g
  • śmietanka 100g
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Pory umyć i  pokroić w plastry . Rozgrzać tłuszcz na patelni i udusić w nim pory. Dodać śmietankę i dusić jeszcze kolejnych kilka minut . Przyprawić solą i tartą gałką muszkatołową.

Pierś podawać na porach z dodatkiem marchewkowego puree. U mnie dodatkowo figi i granat z dodatkiem malinowego sosu oraz warzywne chipsy

P1013316.JPG