Pierś z kurczaka
- Pierś z kurczaka 2 sztuki
- Sól i pieprz
- Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
- Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
- Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
- Oliwa 1 łyżka
- Sos sojowy jasny 2 łyżki
Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
Na średnim ogniu rozgrzać olej , położyć filety razem z marynatą i smażyć pod przykryciem przez około 20 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę. Zdjąć kurczaka z patelni .
Marchewkowe puree
- 500 g marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1/4 szklanki bulionu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Obrać warzywa i pokroić na kawałki. Wrzucić do lekko osolonej, wrzącej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać masło, doprawić i wymieszać. Dodać bulion, przykryć szklaną pokrywką. Dusić, do miękkości. Rozgnieść dużym widelcem .
Pory duszone na maśle
- pory 300g
- olej 2 łyżki
- masło 20g
- śmietanka 100g
- sól
- gałka muszkatołowa
Pory umyć i pokroić w plastry . Rozgrzać tłuszcz na patelni i udusić w nim pory. Dodać śmietankę i dusić jeszcze kolejnych kilka minut . Przyprawić solą i tartą gałką muszkatołową.
Pierś podawać na porach z dodatkiem marchewkowego puree. U mnie dodatkowo figi i granat z dodatkiem malinowego sosu oraz warzywne chipsy