Pierś z kurczaka dodatkiem truskawek i sosu balsamicznego pozwala odkryć smak mięsa na nowo . Lekkie , przyjemne połączenie owoców z aromatyczną , soczystą piersią z kury .
Składniki
2 porcje
- Pierś z kurczaka 2 sztuki
- Sól i pieprz
- Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
- Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
- Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
- Oliwa 1 łyżka
- Sos sojowy jasny 2 łyżki
Sos balsamiczny i truskawki
- Ocet balsamiczny 5 łyżek
- Miód 2 łyżki
- Sok z limonki 2 łyżeczki
- Oliwa 1½ łyżki
- Sól i pieprz
- Truskawki pokrojone na połówki 200 gram
Sałatka
- Rukola
- Feta 100 gram
- Zielone oliwki 10 sztuk
- Pomarańcz ½ sztuki
- Figi 2 sztuki
- Ogórek ½ sztuki
- Oliwa
- Miód 1 łyżeczka
- Sok z cytryny
Dodatkowo
- Słodki ziemniak
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- W misce wymieszać wszystkie składniki sosu balsamicznego , dodać truskawki.
- Międzyczasie obrać słodkiego ziemniaka i pokroić na ćwiartki . Ułożyć na folii aluminiowej , posmarować olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min
- Na średnim ogniu rozgrzać olej , położyć filety razem z marynatą i smażyć pod przykryciem przez około 20 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.
- W tym czasie można przygotować sałatkę . Pokroić ogórka w plastry , fetę w kostkę , figi przekroić na połowę . Obraną pomarańczę pokroić na ćwiartki . Oliwki pokroić w plasterki . Wszystko połączyć z rukolą i polać sosem z oliwy , miodu i cytryny
- Zdjąć kurczaka z patelni i polać sosem z truskawkami. Podawać z sałatką z rukoli i słodkim pieczonym ziemniakiem
Źródło inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/kurczak_truskawki_sos_balsamiczny/przepis.html