Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Pierś z kurczaka z truskawkami i sosem balsamicznym

 

 

Pierś z kurczaka dodatkiem truskawek i sosu balsamicznego pozwala odkryć smak mięsa na nowo . Lekkie , przyjemne połączenie owoców z aromatyczną , soczystą piersią z kury .

 

Składniki

2 porcje

  • Pierś z kurczaka 2 sztuki
  • Sól i pieprz
  • Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
  • Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
  • Oliwa 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny 2 łyżki

Sos balsamiczny i truskawki

  • Ocet  balsamiczny  5 łyżek
  • Miód 2 łyżki
  • Sok z limonki 2 łyżeczki
  • Oliwa 1½ łyżki
  • Sól i pieprz
  • Truskawki pokrojone na połówki 200 gram

Sałatka

  • Rukola
  • Feta 100 gram
  • Zielone oliwki 10 sztuk
  • Pomarańcz ½ sztuki
  • Figi 2 sztuki
  • Ogórek ½ sztuki
  • Oliwa
  • Miód 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny

Dodatkowo

  • Słodki ziemniak

 

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • W misce wymieszać wszystkie składniki sosu  balsamicznego , dodać truskawki.
  • Międzyczasie obrać słodkiego ziemniaka i pokroić na ćwiartki . Ułożyć na folii aluminiowej , posmarować olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min
  • Na średnim ogniu rozgrzać olej , położyć filety razem z marynatą i smażyć  pod przykryciem przez około 20 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.
  • W tym czasie można przygotować sałatkę . Pokroić ogórka w plastry , fetę w kostkę , figi przekroić na połowę . Obraną pomarańczę pokroić na ćwiartki . Oliwki pokroić w plasterki . Wszystko połączyć z rukolą i polać sosem z oliwy , miodu i cytryny
  • Zdjąć kurczaka z patelni i  polać  sosem z truskawkami. Podawać z sałatką z rukoli i słodkim pieczonym ziemniakiem

P9250472.JPG

P9250476.JPG

 

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/kurczak_truskawki_sos_balsamiczny/przepis.html