Drugie dania Bez kategorii

Pierś z kury nadziewana burakiem z burakowym kaszotto – Chicken breast stuffed with beetroot and beetroot pearl barley risotto

Pierś z kury nadziewana burakiem z burakowym kaszotto. Danie wymyślone z miłości do buraka. Kremowe kaszotto z dodatkiem buraka, kwaśnej śmietany i sera parmezan podane z delikatną, kurzą piersia nadziewaną burakiem i fetą.

Pierś nadziewana burakami i fetą podana z buraczanym kaszotto

⦁ Piers z kurczaka 4 sztuki
⦁ Ser feta 100 gram
⦁ 3 pieczone buraki
Przyprawy opcjonalnie do smaku
⦁ papryka słodka
⦁ czosnek granulowany
⦁ Imbir
⦁ Kolendra
⦁ kmin rzymski
⦁ Galka muszkatołowa
Piersi umyć i przekroić po środku.Rozbic na płaski kawałek mięsa. Wysmarować przyprawami i nadziać pokrojonym w słupki burakiem i fetą . Kazda piers owinąćzwinąć w roladkę i obwiązać nicią . Piersi podsamżyc na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min.

⦁ 1 jabłko pokrojone w kostkę
⦁ 2 pieczone buraki pokrojone w kostkę
⦁ 2 łyżki oliwy
⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
⦁ 4 ząbki czosnku
⦁ 250 gram kaszy pęczak
⦁ 200 ml bulionu warzywnego
⦁ 200 ml soku buraczanego
⦁ 1/4 szklanki czerwonego wina.
⦁ czerwona papryka i kurkuma do smaku
⦁ 50 gram tartego parmezanu
⦁ 100 ml kwaśnej śmietany
Na głębokiej patelni, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka . Przesmażyć z cebulą, dorzucić buraki pokrojone w kostkę. Wsypać suchą kaszę. Podsmażyć, pozwalając żeby wchłonęła przyprawy i smak z patelni.

Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.

Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować kaszę bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż kasza będzie ugotowana al dente ( ok. 20 minut). Pod koniec dodać śmietanę i parmezan. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

English version

Chicken breast stuffed with beetroot and feta served with beetroot pearl barley risotto

⦁ 4 chicken breasts
⦁ 100 g of Feta cheese
⦁ 3 cooked beetroots

Spices optional for taste
⦁ sweet pepper
⦁ granulated garlic
⦁ ground ginger
⦁ ground coriander
⦁ cumin
⦁ nutmeg
Wash the breasts and cut them in the middle. Make the meat flat by using a mallet or rolling pin. Season with spices and stuff with beetroot (cut into bars) and feta cheese. Roll each breast with the filling and tie with a thread. Place meat in a pan with a small amount of oil. Brown on both sides. Then place in a casserole dish. Put in the oven preheated to 180 C and bake for about 40 minutes.

Beetroot pearl barley risotto
⦁ 1 apple peeled and cut into cubes
⦁ 2 cooked beetroots cut into cubes
⦁ 2 tablespoons of oil
⦁ 1 onion diced
⦁ 4 cloves crushed garlic
⦁ 250 grams of pearl barley
⦁ 200 ml vegetable stock
⦁ 200 ml of beetroot juice
⦁ 1/4 glass of red wine.
⦁ red pepper and turmeric to taste
⦁ 50 gram grated parmesan
⦁ 100 ml soured cream

Heat olive oil with the butter in pan with a lid. Put the onion,garlic and apple into the pan, then cook for 3-5 mins until translucent. Stir in the pearl barley and mix until is well coated with the butter and oil. Pour over the red wine, add spices and then let the mixture bubble away for 5 mins.

Mix well, then pour over the stock and beetroot juice. Stir again, cover and place in the oven. Cook for 15 mins until the pearl barley is soft. Then add beetroot and cook for another few minutes.Stir most of the Parmesan and soured cream through the risotto.