Drugie dania

Pierś z kury nadziewana burakiem

Pierś z kury nadziewana burakiem z burakowym kaszotto. Danie wymyślone z miłości do buraka. Kremowe kaszotto z dodatkiem buraka, kwaśnej śmietany i sera parmezan podane z delikatną, kurzą piersia nadziewaną burakiem i fetą.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierś z kurczaka

  • 4 piersi z kurczaka
  • 100 gr sera feta
  • 3 pieczone buraki
  • Przyprawy opcjonalnie do smaku
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • imbir
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • gałka muszkatołowa

Na kaszotto

  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 2 pieczone buraki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 gr kaszy pęczak
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku buraczanego
  • 1/4 szklanki czerwonego wina.
  • czerwona papryka i kurkuma do smaku
  • 50 gr tartego parmezanu
  • 100 ml kwaśnej śmietany

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z kurczaka

  • Piersi umyć i przekroić po środku. Rozbić na płaski kawałek mięsa. Wysmarować przyprawami i nadziać pokrojonym w słupki burakiem i fetą . Każdą pierś owinąć zwinąć w roladkę i obwiązać nicią . Piersi podsamżyć na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min.

Na kaszotto

  • Na głębokiej patelni, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka . Przesmażyć z cebulą, dorzucić buraki pokrojone w kostkę. Wsypać suchą kaszę. Podsmażyć, pozwalając żeby wchłonęła przyprawy i smak z patelni.
  • Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
  • Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować kaszę bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż kasza będzie ugotowana al dente ( ok. 20 minut). Pod koniec dodać śmietanę i parmezan. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.