Drugie dania

Pierś z kury nadziewana dynią i serem feta

Pierś z kury nadziewana dynią i serem feta.  Pierś bardzo dobrze smakuje z dynią. Ser feta zaostrza smak delikatnej dyni. Całość podana z kremowym dyniowym sosem, wzbogaconym imbirem i gałka muszkatołową. Do tego sałatka  z bobu.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierś z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 gr sera feta
  • plastry dyni
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • imbir
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • galka muszkatołowa

Sos dyniowy

  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 400 g domowego puree z dyni
  • 250 g sera ricotta
  • szczypta cynamonu (mielonego imbiru, zmielonej gałki muszkatołowej, startych goździków, startego ziela angielskiego)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z kurczaka

  • Piersi umyć i przekroić , żeby otrzymać płat mięsa, który można rozłożyć na płasko. Posypać z obu stron przyprawami. Na mięsie ułożyć plastry dyni i fetę. Zwinąć w roladkę. Każdą pierś owinąć w 4 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min

Sos dyniowy

  • Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać puree z dyni, sol, pieprz i pozostałe przyprawy. Do puree z dyni dodać serek ricotta. Podgrzać i całość zblendować na gładką masę.
  • Pierś podawać z sosem dyniowym i dowolnymi dodatkami. U mnie pieczone ziemniaki i sałatka z bobem.