Drugie dania

Pierś z kury nadziewana wątróbką

Pierś z kury nadziewana wątróbką.  Nie raz już pisałam, że jeśli chodzi o wątróbkę to ja niekoniecznie. W tym daniu mi ona jednak nie przeszkadza, a nawet smakuje, bo połączona jest z piersią z kury i podawana z aromatycznym, jabłkowym chutney i risotto.

 

Watróbka 300 gram
⦁ Cebula czerwona 3 sztuki
⦁ wino czerwone 250 ml półsłodkie
⦁ 1 jabłko
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ mąka

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Po podsmażeniu przełożyć cebulę do miseczki.
Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażyć oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę – tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
Podsmażoną wątróbkę zalać czerwonym winem, dodać jabłko pokrjone w kostke oraz podsmażoną cebulkę . Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut – od czasu do czasu mieszać. Dusić bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.

Dodatkowo:
⦁ Piers z kurczaka 4 sztuki
⦁ Szynka parmeńska 8 plastrów

Piersi umyć i przekroić po środku tworząc kieszonkę . Nadziać wątróbką. Kazdą pierś owinąć w 2 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min.

U mnie wątróbka podawana z jabłkowym chutney i risotto.