Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Pierś z kury w cieście francuskim ze szpinakiem i kozim serem

  • 2 filety piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 gałki muszkatołowej i czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 g szpinaku
  • 80 g sera koziego
  • Opakowanie  ciasta francuskiego ok 500 gram
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

W każdym filecie  nożem zrobić nacięcie z boku tworząc “kieszonkę”. Mięso doprawić przyprawami . Roztopione masło , wymieszać ze startym czosnkiem i wysmarować tym filety na zewnątrz i w środku

Szpinak opłukać, osuszyć . Na patelni rozpuścić odrobinę masła , wrzucić szpinak  i smażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z kozim serem . Nadzieniem  nafaszerować kieszonkę kurczaka

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na blaszce do pieczenia położyć papier do pieczenia. Na pergaminie  ułożyć 2  kwadraty z ciasta francuskiego. Po dwóch bokach ciasta nacinać brzegi tworząc paski, środek zostawić w całości

Na środku   ciasta umieścić  filety i nakładać paski naprzemiennie  do środka. Docisnąć łączenia i podciąć ciasto w razie potrzeby. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut na złoty kolor.

Sposób zawinięcia piersi na zdjęciu poniżej  (zdjęcie zaczerpnięte z internetu )

mumia-ciasto-francuskie-z-kurczaki

Podawać z sałatką z rukoli , truskawek i granatu oraz chipsami z batatów

Składniki na sałatkę

  • 250 gram rukoli
  • 1/2 avokado
  • garść oliwek
  • 100 gram świeżych truskawek
  • Ziarna granatu
  • 5 łyżek oleju i 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz i sól do smaku

Avokado , truskawki , oliwki pokroić na mniejsze kawałki . Wymieszać z resztą składników.

Olej z oliwek i ocet balsamiczny wlać do małego słoiczka, zamknąć szczelnie pokrywką i kilkanaście razy dobrze nim potrząsnąć by stworzyła się emulsja .Powstałą emulsją polać sałatkę

P8209528.JPG

Untitled.jpg