Drugie dania Dania mięsne Pierś z kury

Pierś z kury z sałatką ziemniaczaną – Tangy yakisoba chicken breast with potato salad

Pierś z kury z sałatką ziemniaczaną. Danie z tych mało skomplikowanych do przygotowania. Nie jest tez zbyt drogie.  Pierś marynowana w sosie tangy yakisoba podana z sałatką z ziemniaków, jabłka, awokado , pora i selera naciowego wykończonej majonezem i musztardą.

 

Pierś z kury w sosie tangy yakisoba z sałatką ziemniaczaną

Na pierś z kurczaka :
⦁ Pierś z kurczaka 2 sztuki
⦁ Tangy yakisoba sos

Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć sosem tangy yakisoba . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.

Na sałatkę ziemniaczaną
⦁ 6 małych ugotowanych ziemniaków w mundurkach
⦁ 1 jabłko
⦁ 2 łodygi selera naciowego
⦁ 1 awokado
⦁ 1/4 pora
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ majonez
⦁ musztarda gruboziarnista

Ziemniaki pokroić w ćwiartki, jabłko w plasterki, seler w kostkę. Awokado pokroić w kostkę, pora w talarki. Doprawić solą i pieprzem. Do smaku dodać majonez i musztardę.

Sałatkę podawać z piersią z kury. U mnie dodatkowo bataty

 

ENGLISH VERSION 

⦁ Chicken breast 2 pieces
⦁ Tangy yakisoba sauce
⦁ black pepper, salt , garlic

Wash the chicken breasts and dry them with paper towel. Season with spices. Rub the yakisoba tangy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
Preheat the oven to 180 ° C. In the casserole, put the marinated fillets with the liquid and bake for about 25 minutes. In the meantime turn over to the other side.
For potato salad

⦁ 6 small washed, unpeeled and boiled potatoes
⦁ 1 apple, washed, pelled and roughtly chopped
⦁ 2 stalks of celery roughtly chopped
⦁ 1 avocado dieced
⦁ 1/2 onion finely chopped
⦁ bunch of fresh parsley finely chopped
All ingredients place in a large bowl and mix thogheter.

Dressing :
⦁ 1 teaspoon salt
⦁ 3/4 cup mayonnaise
⦁ 3 tablespoons grainy mustard
⦁ 1 tablespoon lemon juice
⦁ 2 cloves of garlic, pressed through a garlic press
⦁ 1/2 teaspoon black pepper, freshly grounded

In a small mixing bowl, whisk in the mayonnaise, mustard, lemon juice, 1/2 teaspoon salt and black pepper.
Pour the dressing over the vegetables and give it a gentle stir.

Tangy chicken breast serve with potato salad.