Drugie dania

Pierś z kury z serem kozim i jabłkami

 

Pierś z kury z kozim serem i jabłkami

  • Pierś z kurczaka 4×100 g
  • Jabłka winne 6 szt.
  • Sok z cytryny 1 szt.
  • Cynamon
  • Masło 3-4 łyżki
  • Miód wielokwiatowy 1 łyżka
  • Ser kozi 200 g
  • Natka pietruszki 4 gałązki
  • Sól morska
  • Pieprz kolorowy ziarnistyMarynata:
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • Musztarda sarepska 1 łyżka
  • Miód wielokwiatowy 1 łyżka
  • Gorczyca
  • Papryka słodka
  • Kolendra
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Imbir
  • Kminek
  • Kurkuma
  • Gożdziki

Mix powyższych przypraw powinien nam dać około 3 łyżeczek

Dodatkowo :

  • Małe ziemniaki
  • Bataty pokrojone w kostkę
  • Dowolne zielone warzywa na przystawkę ( U mnie szoparagi , brukselka , brokuły i zielona fasola szparagowa )

Wykonanie :
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbijamy i nacieramy marynatą powstałą przez połączenie wszystkich jej składników. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka: 2 sztuki obieramy, kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy je na patelnię po smażeniu kurczaka i smażymy przez ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy łyżkę masła, łyżkę miodu i doprawiamy cynamonem.
Pozostałe 4 przekrawamy na pół bez obierania ze skórki i też kladziemy na patelni , przekrojonym spodem na rozgrzaną patelnię
Podsmażone jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Na wierzchu układamy mniejsze kawałki masła (2-3 łyżki), a następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszonym serem kozim . Wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Ziemniaki i bataty lekko podgotowujemy w wodzie i pieczemy w glinanej foremce w piekarniku
Po upieczeniu przekładamy na talerze i dekorujemy natką.

Piers z serem kozim 6 ( 3 )