Pierś z kury z kozim serem i jabłkami
- Pierś z kurczaka 4×100 g
- Jabłka winne 6 szt.
- Sok z cytryny 1 szt.
- Cynamon
- Masło 3-4 łyżki
- Miód wielokwiatowy 1 łyżka
- Ser kozi 200 g
- Natka pietruszki 4 gałązki
- Sól morska
- Pieprz kolorowy ziarnistyMarynata:
- Olej rzepakowy 1/2 szklanki
- Musztarda sarepska 1 łyżka
- Miód wielokwiatowy 1 łyżka
- Gorczyca
- Papryka słodka
- Kolendra
- Czosnek
- Majeranek
- Imbir
- Kminek
- Kurkuma
- Gożdziki
Mix powyższych przypraw powinien nam dać około 3 łyżeczek
Dodatkowo :
- Małe ziemniaki
- Bataty pokrojone w kostkę
- Dowolne zielone warzywa na przystawkę ( U mnie szoparagi , brukselka , brokuły i zielona fasola szparagowa )
Wykonanie :
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbijamy i nacieramy marynatą powstałą przez połączenie wszystkich jej składników. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka: 2 sztuki obieramy, kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy je na patelnię po smażeniu kurczaka i smażymy przez ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy łyżkę masła, łyżkę miodu i doprawiamy cynamonem.
Pozostałe 4 przekrawamy na pół bez obierania ze skórki i też kladziemy na patelni , przekrojonym spodem na rozgrzaną patelnię
Podsmażone jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Na wierzchu układamy mniejsze kawałki masła (2-3 łyżki), a następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszonym serem kozim . Wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Ziemniaki i bataty lekko podgotowujemy w wodzie i pieczemy w glinanej foremce w piekarniku
Po upieczeniu przekładamy na talerze i dekorujemy natką.