Drugie dania Uncategorized

Pierś z kury z warzywami w kremowym sosie curry podane z porem , soczewicą , marchewką i kukurydzą

Składniki

  • Pierś z kury 2 sztuki
  • Ciecierzyca w puszce  100 gram
  • Orzechy nerkowca 125 gram
  • Papryczki chili kilka sztuk
  • Papryka żółta i pomarańczowa
  • Małe ziemniaki
  • Małe marchewki 200 gram
  • Mleko kokosowe 400 ml
  • Imbir
  • Czosnek
  • Kurkuma
  • Przyprawa curry
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka
  • Por
  • Soczewica puszka 200 gram
  • Małe marchewki
  • Kukurydza puszka 100 gram

 

Wykonanie

Pierś pokroić w kostkę . Zamarynować w sosie sojowym  i occie balsamicznym . Odstawić na 10 min . W osolonej wodzie gotujemy małe ziemniaki  i marchewki przez około 10 min

Na patelni podusić paprykę pokrojoną w kostkę . Dodajemy pierś z kury . Podsmażamy razem z papryką  przez kilka minut . Dodajemy ciecierzycę z puszki  , małe marchewki .Przyprawiamy imbirem , czosnkiem  , kurkumą . Dodajemy pokrojone w plasterki papryczki chilli .Do smaku dodajemy  przyprawę curry (według uznania )  Dusimy razem . Dodajemy orzechy nerkowca i zalewamy mlekiem kokosowym   .Gotujemy  wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5-6 minut). Na koniec dodajemy małe ziemniaki

Międzyczasie na patelni dusimy pokrojony w talarki por z małymi marchewkami  soczewicą i kukurydzą z puszki .

Podajemy z ryżem

C6.jpg

C9.jpg

C11.jpg

C14.jpg