Składniki
- Pierś z kury 2 sztuki
- Ciecierzyca w puszce 100 gram
- Orzechy nerkowca 125 gram
- Papryczki chili kilka sztuk
- Papryka żółta i pomarańczowa
- Małe ziemniaki
- Małe marchewki 200 gram
- Mleko kokosowe 400 ml
- Imbir
- Czosnek
- Kurkuma
- Przyprawa curry
- Sos sojowy 3 łyżki
- Ocet balsamiczny 1 łyżka
- Por
- Soczewica puszka 200 gram
- Małe marchewki
- Kukurydza puszka 100 gram
Wykonanie
Pierś pokroić w kostkę . Zamarynować w sosie sojowym i occie balsamicznym . Odstawić na 10 min . W osolonej wodzie gotujemy małe ziemniaki i marchewki przez około 10 min
Na patelni podusić paprykę pokrojoną w kostkę . Dodajemy pierś z kury . Podsmażamy razem z papryką przez kilka minut . Dodajemy ciecierzycę z puszki , małe marchewki .Przyprawiamy imbirem , czosnkiem , kurkumą . Dodajemy pokrojone w plasterki papryczki chilli .Do smaku dodajemy przyprawę curry (według uznania ) Dusimy razem . Dodajemy orzechy nerkowca i zalewamy mlekiem kokosowym .Gotujemy wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5-6 minut). Na koniec dodajemy małe ziemniaki
Międzyczasie na patelni dusimy pokrojony w talarki por z małymi marchewkami soczewicą i kukurydzą z puszki .
Podajemy z ryżem