Drugie dania

Pierś z kury ze szpinakiem i karmelizowana gruszką – Spinach chicken breast with caramelised pear

Pierś z kury ze szpinakiem i karmelizowana gruszką . Szpinak podany w taki sposób nawet mnie zasmakował, choć nie jest moim ulubionym warzywem. Szpinak duszony z wyrazistym serem pleśniowym i podawanym  z aromatyczna piersią z kurczaka. Wszystko w  towarzystwie słodkawej, karmelizowanej gruszki i orzechów pekan.

Na szpinak 

⦁ 500 gram świeżego szpinaku
⦁ 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
⦁ 100 gram sera pleśniowego
⦁ masło

Świeży szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła. Dodac czosnek. Jak już czosnek lekko się zeszkli wrzucić odciśnięty z wody szpinak. Mieszac drewnianą łyżką do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec odparowywania dorzucić ser pleśniowy, im intensywniejszy smak, tym lepiej. Mieszać kilka minut. Ser powinien rozpuścić się i połączyć ze szpinakiem tworząc coś w rodzaju sosu. Nie dopuścić do przywierania szpinaku do patelni.

Na pierś z kurczaka :

⦁ Pierś z kurczaka 2 sztuki
⦁ Sól i pieprz
⦁ Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
⦁ Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
⦁ Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
⦁ Oliwa 1 łyżka
⦁ Sos sojowy jasny 2 łyżki
Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

Na karmelizowaną gruszkę

⦁ 1 duża twarda gruszka
⦁ 2 łyżki brązowego cukru
⦁ 2 łyżki syropu klonowego
⦁ 1 łyżeczka cynamonu
⦁ ¼ łyżeczki chili
⦁ ¼ łyżeczki kardamonu
⦁ 1 łyżka masła
⦁ garść orzechów pecan

Gruszkę pokroić wzdłuż na sześć części. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, syrop klonowy i przyprawy. Wymieszać. Na rozpuszczonym cukrze ułożyć kawałki gruszki i smażyć z każdej strony po 2 minuty.

Wyciągnąć gruszkę. Do karmelu który zostanie na patelni dodać orzechy i smażyć około minuty.

Piers z kury podawać ze szpinakiem i karmelizowaną gruszką

ENGLISH VERSION

For spinach 

⦁ 500 grams of baby spinach
⦁ 2 cloves of garlic crushed
⦁ 100 grams of blue cheese crushed
⦁ butter

Rinse and dry spinach. Dissolve a large spoonful of butter in a frying pan. Add the garlic. Simmer for 2 minutes and add spinach. Stir with a wooden spoon to evaporate excess liquid. At the end of evaporation, add blue cheese, the more intense the flavor, the better. Stir for a few minutes. The cheese should dissolve and combine with spinach to create a sauce. Do not allow spinach to stick to the pan.

For the chicken breast:

⦁ Chicken breast 2 pieces
⦁ Salt and pepper taste
⦁ Hot pepper powder ½ teaspoon
⦁ Sweet pepper powder 1 teaspoon
⦁ Dried rosemary 1 teaspoon
⦁ Olive oil 1 tbsp
⦁ Light soy sauce 2 tbsp
Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
Heat the oven to 180 ° C. In a casserole, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, in the meantime turning over to the other side

For pear
⦁ 1 large hard pear sliced
⦁ 2 tablespoons of brown sugar
⦁ 2 tablespoons of maple syrup
⦁ 1 teaspoon of cinnamon
⦁¼ teaspoons of chili
⦁¼ of a teaspoon of cardamom
⦁ 1 tablespoon of butter
⦁ a handful of pecan nuts

Cut the pear lengthwise into six pieces. Melt butter in a pan, add sugar, maple syrup and spices. Mix. Spread the pieces of pears on the dissolved sugar and fry on each side for 2 minutes.

Pulling out the pear. To the the sauce left from carmelization will be add pecan nuts and fry for about a minute.

Serve chicken breasts with spinach and caramelized pear and nuts