Drugie dania Dania mięsne

Pierś z kury z sałatką z buraka i frytkami ze słodkich ziemniaków

Pierś z kurczaka z sałatką z burakow i frytkami ze słodkich zmieniaków

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Olej rzepakowy
    Do smaku:
  • Kurkuma mielona
  • Papryka słodka
  • Kolendra mielona
  • Czosnek granulowany
  • Majeranek
  • Kminek

Marynata z 1 łyżki musztardy zmieszanej z 1 łyżką miodu
Sos musztardowy:

  • 1 łyzeczka miodu
  • 1 łyżeczka Musztardy kremskiej Prymat
  • ziarna kolendry

Sałatka:

  • 4 ugotowane buraczki czerwone pokrojone w kostkę
  • 1 owoc granatu – pestki
  • 4 Ogórki kwaszone pokrojone w kostkę
  • 1/2 avocado pokrojone w kostkę
  • 150 gram zielonej fasoli soi
  • 100 gram sera feta pokrojonego w kostkę
  • Kiełki

Dodatkowo
2 słodkie ziemniaki pokrojone w słupki na frytki
Wykonanie
Pierś nacieramy przyprawami i marynujemy w musztardzie i miodzie przez 30 min
Następnie smażymy na oleju na patelni ok. 3-4 min z każdej strony. Mięso podajemy z sałatką i sosem musztardowym.

Sałatka
Wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy sosem musztardowo miodowym
Słodkie ziemniaki
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki . Przekładamy na papier do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w 180°C przez 30 minut.

Piers z salatka z burakow 2 (2).jpg

Piers z salatka z burakow 8 (2).jpg

 

Piers z salatka z burakow 3 (2).jpg

Piers z salatka z burakow 5 (2)