Drugie dania Bez kategorii

Pierś ze szpinakiem i ciecierzycą


Pierś ze szpinakiem i ciecierzycą. Pyszna, aromatyczna pierś z kurczaka w kremowym sosie.

⦁ 4 piersi z kurczaka 4
⦁ 500 gram szpinaku
⦁ 2 marchewki
⦁ 200 gram ciecierzycy z puszki
⦁ 1/4 łyżeczki soli
⦁ 1/4 łyżeczki pieprzu
⦁ 1 łyżka oleju kokosowego
⦁ 1 czerwona cebula
⦁ 1 chili pokrjone na małe kawałki
⦁ 300 ml bulionu
⦁ 2 łyżki soku z limonki
⦁ 1 łyżka poszatkowanej kolendry
⦁ opcjonalnie kminek, czerwona słodka papryka i ranulowany czosnek
⦁ 1/2 łyżeczki płatków chili
⦁ 150 ml mleka kokosowego z puszki
⦁ szczypta kurkumy

Każdą pierś lekko rozpić dłonią i doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, czerwona papryką i granulowanym czosnkiem.
Na patelni rozpuścic olej kokosowy i obsmażyc piersi z kury na złoty kolor z dwóch stron.
Zdjąć kurczaka z patelni i odłozyć na osobny talerz. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka umieścic marchewkę pokrojona w talarki.Smazyc przez kilka minut, nastepnie dodac pokrojona w kostkę cebulę i dusic do zeszklenia. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy swoja objętość dodać ciecierzycę. Przełożyc do ceramicznego lub żarodopornego naczynia. Dodać bulion, sok z limonek i przyprawy.Wlać mleko kokosowe. Wymieszac. Dodać piersi z kurczaka i całośc wstawic do piekarnika ( 180 C) na około 30 min bez przykrycia, żeby zredukować nadmiar płynu.
U mnie pierś podawana z pieczonymi ziemniakami. Można podawać tez z ryżem.

English version

⦁ 4 chicken breasts
⦁ 500 grams of spinach
⦁ 2 carrots chopped
⦁ 200 gram of canned chickpeas
⦁ 1/4 teaspoon of salt
⦁ 1/4 teaspoon of pepper
⦁ 1 tablespoon of coconut oil
⦁ 1 red onion finely chopped
⦁ 1 chili cut into small pieces
⦁ 300 ml broth
⦁ 2 tablespoons of lime juice
⦁ 1 tablespoon of chopped coriander
⦁ Pinch of cumin, red sweet pepper and granulated garlic
⦁ 1/2 teaspoon of chili flakes
⦁ 150 ml coconut milk from the can
⦁ a pinch of turmeric

Flat each breast lightly with your palm and season with salt, pepper, cumin, red paprika and granulated garlic.
Pour the coconut oil over the pan and fry chicken breasts to the golden color on both sides.
Remove the chicken from the pan and put it on a separate plate. Put the carrot cut in slices on the fat from the frying chicken. Saute for a few minutes, then add the chopped onion and saute till trunsculent. Add spinach. When spinach will reduce its volume, add chickpeas. Put to casserole dish. Add broth, lime juice and spices. Add coconut milk. Mix. Add the chicken breasts and put them in the oven (180 C) for about 30 minutes without cover to reduce the excess liquid.
Serve with potatoes or rice.