Drugie dania Uncategorized

Piersi ala ciacciatore

 

Składniki

⦁ łyżka oliwy
⦁ cebula średniej wielkości
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 2 gałązki szałwii
⦁ 2 gałązki rozmarynu
⦁ 4 piersi kurczaka bez skóry
⦁ sól pieprz
⦁ 150 ml białego wytrawnego wina
⦁ puszka (40 dag) pomidorów bez skóry, w naturalnym sosie
⦁ 1 łyżka pasty tagine
⦁ suszone pomidory
⦁ 1 czerwona papryka
⦁ zielona fasola soi
⦁ kiszona cytryna
⦁ 25 dag pieczarek
⦁ garść czarnych oliwek bez pestek
⦁ garść oliwek kalamata
⦁ mała garść posiekanych liści natki pietruszki

Oliwę rozgrzaćw dużej, nieprzywierającej patelni. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać, Wrzucić na patelnię, dodać szałwię i rozmaryn, smażyć przez 3–4 min. Na tym ułożyć piersi kurczaka. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć przez 5 min na średnim ogniu, obracając raz, aż mięso zacznie się rumienić z obu stron, a cebula skarmelizuje się na dnie patelni. Wyjąć kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce. Zwiększyć ogień, do wytworzonego sosu wlać wino i przez 2 min odparowywać płyn. Zmniejszyc ogień, wrzucić pomidory z puszki , suszone pomidory , paste tagine i kiszoną cytrynę. Dorzucić pieczarki,  paprykę pokrojoną w paski .Wlać 4 łyżki wody do pustej puszki po pomidorach, wypłukać cały smak i wlać do garnka. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 15–20 min, aż sos zgęstnieje i lekko się zredukuje. Przyprawić do smaku. Następnie włożyć do garnka podsmażone piersi kurczaka i gotować bez przykrycia ok. 15 min. Pod koniec dodać oliwki i zieloną fasolę soi .

P1018160.JPG

P1018172.JPG

P1018176.JPG