Ciasta Bez kategorii

Pączki z ananasowym kremem

Pączki z ananasowym kremem. Puszyste pączki na piwie z dodatkiem obłędnego kremu ananasowego. Krem jest słodki ale i lekko kwaskowy, co świetnie się sprawdza przy pączkach. Niebo w gębie

Ilość porcji / Servings – 20
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Ananasowy krem

  • 10 żółtek
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 cytryny sok
  • 800 g ananasa z puszki, zblendowanego

Na pączki

  • Składniki na około 20 sztuk pączków :
  • 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 200 ml piwa, w temperaturze pokojowej
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 70 drobnego cukru do wypieków
  • duża szczypta soli
  • 80 g masła, roztopionego i przestudzonego

Do smażenia:

  • olej rzepakowy, smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra

Sposób wykonania / Instructions:

Na ananasowy krem

  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać zblendowanego ananasa.
  • W garnku podgrzać wodę. Na garnku postawić masę jajeczno ananasową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.

Na pączki

  • Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
  • Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choć ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, szklanką pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
  • Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką. Przestudzone nadziewać ananasowym kremem

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.