Pączki z ananasowym kremem. Puszyste pączki na piwie z dodatkiem obłędnego kremu ananasowego. Krem jest słodki ale i lekko kwaskowy, co świetnie się sprawdza przy pączkach. Niebo w gębie
Ilość porcji / Servings – 20
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 45 mins
Składniki / Ingredients:
Ananasowy krem
- 10 żółtek
- 250 g drobnego cukru
- 200 g miękkiego masła
- 2 cytryny sok
- 800 g ananasa z puszki, zblendowanego
Na pączki
- Składniki na około 20 sztuk pączków :
- 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 200 ml piwa, w temperaturze pokojowej
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 70 drobnego cukru do wypieków
- duża szczypta soli
- 80 g masła, roztopionego i przestudzonego
Do smażenia:
- olej rzepakowy, smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra
Sposób wykonania / Instructions:
Na ananasowy krem
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać zblendowanego ananasa.
- W garnku podgrzać wodę. Na garnku postawić masę jajeczno ananasową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Na pączki
- Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
- Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choć ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, szklanką pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
- Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką. Przestudzone nadziewać ananasowym kremem
Metoda dla maszynistów
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.




