Ciasta

Pink velvet cake z musem malinowym

Pink velvet cake z musem malinowym.  Kiedyś robiłam ciasto red velvet i tak przypadło mi do gustu, że postanowiłam zrobić w różowej wersji z musem malinowym. Pink velvet jest dość ciężkim ciastem, ale w połączeniu z malinowym dodatkiem świetnie razem współgra.

Pink velvet cake 

2 szkl mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 duże jajko
1 szklanka oleju słonecznikowego
3/4 szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego )
2 łyżki octu
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
80 ml różowego barwnika w płynie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód tortownicy o o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mąkę, sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
W osobnej misce roztrzepać widelcem jajko .Dodać olej, maślankę lub jogurt naturlany , barwnik. Wymieszać mikserem całość do połączenia składników .
Składniki suche wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę .Mieszając tylko w jednym kierunku.
Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę, wymiesza do powstania piany i szybko. Wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Ciasto Pink Velvet, wyrównać ścinając wierzch (by było proste, bez górki).Umieścić ponownie w tortownicy.

Składniki na malinowy mus

700 g malin, świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
1 i ½ opakowania galaretki malinowej (na 600 ml wody)
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Dodatkowo ok 500 gram malin
Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
Na wystudzony pink velvet cake wyłożyć malinowy mus i odstawić do stężenia.