Ciasta Uncategorized

Piwne pączki

 

Za rogiem tłusty czwartek. Aby tradycji stało się zadość powinny pojawić się pączki. Niestety ja, z ciastem drożdżowym jestem na bakier i jakoś niespecjalnie nam po drodze. W angielskich warunkach muszę się zawsze nakombinować jak zapewnić ciastu optymalne warunki ( ciepło i sucho ). Zaciekawił mnie przepis na pączki na jednym z blogów kulinarnych z dodatkiem piwa. Nie nastawiałam się specjalnie, że coś mi wyjdzie ale spotkała mnie miła niespodzianka. Ja swoje ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Pączki wyszły smaczne i niepotrzebnie się bałam. 

Składniki na około 20 sztuk:
550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
200 ml piwa, w temperaturze pokojowej
50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 jajka
2 żółtka
70 drobnego cukru do wypieków
duża szczypta soli
80 g masła, roztopionego i przestudzonego
Do smażenia:
olej rzepakowy, smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra

Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choc ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą wykrawać pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki od razu obtaczać w cynamonowym cukrze i odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką.
Cukier cynamonowy:
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu
Wymieszać na talerzyku.
Metoda dla maszynistów
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.

P1013311.JPG

P1013316.JPG

P1013325.JPG

źródło inspiracji

https://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-na-piwie