Drugie dania

Pizza z białym sosem i szparagami

Pizza z białym sosem i szparagami. Uwielbiam domowej roboty pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego, gęsty i aromatyczny sos z białej części pora, śmietanki i czosnku. Pizza z serem mozarella, szparagami, zielonym groszkiem i rzodkiewką.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto do pizzy ( ilość na dwie pizze )

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos do pizzy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 por biała część drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeże zioła (np. 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, oregano lub tymianku)

Dodatkowo

  • 2 kulki sera mozzarella pokrojone w plastry
  • 2 pęczki szparagów
  • garść gotowanego zielonego groszku
  • 2 rzodkiewki pokrojone w plasterki

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto do pizzy

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.

Sos do pizzy

  • Na oliwie zeszklić pora nie rumieniąc (smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając). Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Wymieszać z ziołami.

Na pizzę

  • 30 min przed pieczeniem pizzy ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę( 260-270 stopni ) Placki pizzy posmarować sosem. Rozłożyć plastry mozarelli. Ułożyć szparagi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i piec ok 10-15 min. Po wyjęciu dodać groszek i rzodkiewkę.