Drugie dania

Pizza z oliwkami, szynką parmeńską i rukolą

Pizza z oliwkami, szynką parmeńską i rukolą. Taka domowa pizza to jest petarda. Z własnej roboty sosem z koktajlowych pomidorków. Dobrze wypieczona, pyszna i uzależniająca

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto do pizzy ( ilość na dwie pizze )

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Na sos do pizzy

  • 400 g świeżych, dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • po szczypcie soli, pieprzu oraz cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo

  • 2 kulki sera mozzarella
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej na paski
  • 2 duże garści rukoli
  • garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • ser parmezan płatki

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto do pizzy

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.

Na sos do pizzy

  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. na koniec zblendować na gładką masę

Na pizzę

  • 30 min przed pieczeniem pizzy ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę( 260-270 stopni ) Placki pizzy posmarować sosem. Ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę i posypać oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i piec ok 10-15 min. Po wyjęciu dodać szynkę parmeńską, rukolę i parmezan