Drugie dania

Pizza z sosem dyniowym i łososiem

Pizza z sosem dyniowym i łososiem. Nie wiem, czy ktoś już taki sos na pizzę stosował, bo nie sprawdzałam. Jak znam życie, to pewnie takie połączenie już istnieje, bo czasem mam wrażenie, że wszystko już wymyślono. Niemniej nie szukałam, nie patrzyłam, tylko tak sobie wymyśliłam. Jak sobie wymyśliłam, tak też postanowiłam zrobić. I oto mamy pizzę z kremowym sosem dyniowym, papryką, charakternym kozim serem i wędzonym łososiem.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto do pizzy

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Na paprykę

  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Na sos do pizzy

  • 1/4 puszki dyniowego puree
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Do smaku: kmin rzymski, suszona kolendra, kurkuma, słodka papryk, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Dodatkowo

  • 200 g sera koziego w roladce
  • 120 g łososia wędzonego
  • mix sałat

Sposób wykonania / Instructions:

Na paprykę

  • Rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć.Wlać ocet balsamiczny, dorzucić paprykę, cukier i tymianek. Dusić paprykę na małym ogniu, mieszając aż zmięknie ( ok 10 min )

Na sos do pizzy

  • W małym rondelku podgrzać dyniowe puree, dodać łyżkę mascarpone, dodać przyprawy i dobrze wymieszać

Na ciasto do pizzy

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.

Na pizzę

  • Placki pizzy posmarować dyniowym sosem. Na wierzchu rozłożyć karmelizowaną paprykę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240C na ok 20 min. Po wyjęciu ułożyć plasterki koziego sera, plastry wędzonego łososia i sałatę.