Drugie dania

Pizzerinki z burakiem, kozim serem i wędzonym łososiem

Pizzerinki z burakiem, kozim serem i wędzonym łososiem. Ciasto na pizze z pastą z pieczonego buraka, wędzoną mozarellą , dodatkiem kremowego koziego sera i aromatycznego, wędzonego łososia. Tu broni się smak i wygląd.

Ilość porcji / Servings – 5
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto do pizzerinek

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Na pastę z buraka

  • 4 ugotowane lub upieczone buraki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 garść poszatkowanego koperku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • 1 kulka wędzonej mozarelli pokrojona w plastry
  • 1 roladka koziego sera pokrojona w plasterki
  • 120 g plastrów wędzonego łososia

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto do pizzerinek

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki

Na pastę z buraka

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Na pizzerinki

  • Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Położyć plastry wędzonej mozarelli. Posmarować pasta z buraka. Piec przez około 5 min – 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać plastry wędzonego łososia i kozi ser.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.