Drugie dania

Pizzerinki z pastą z bakłażana

Pizzerinki z pastą z bakłażana. Kolejna odsłona pizzerinek. Tym razem z pastą z bakłażana domowej roboty, wędzona mozarellą, pieczarkami i małosolnymi ogórkami. Moja rada, zeby pastę z bakłażana zrobić dzień wcześbiej

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto do pizzerinek

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Na paste z bakłażana

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (same pomidory)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty miso
  • 1 łyżeczka pasty tagine
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 2 kulki wędzonej mozarelli pokrojone w plasterki
  • kilka pieczarek pokrojonych w plastry
  • 3 ogórki małosolne lub kiszone

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto do pizzerinek

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki

Na paste z bakłażana

  • Bakłażany przekroic na pół, nakłuć widelcem, wstawić na blaszce do piekarnika. Piec przez około 20 min. Wystudzić i umsieścic w blenderze
  • Cebule podsmazyc na złoto na patelni. Dorzucic do malaksera z resztą skladników i zmiksowac do preferowanej przez siebie konsystencji

Na pizzerinki

  • Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Posmarować pastą z bakłażana Dodać ser i pieczarki. Piec przez około 5 min – 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać plastry ogórka

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować pizzerinki