Drugie dania

Pizzerinki z sosem pomidorowym i wędzonym łososiem

Pizzerinki z sosem pomidorowym i wędzonym łososiem. Obłędne pizzerinki z sosem z dojrzałych winnych pomidorków, z dodatkiem wędzonej mozarelli i wędzonego łososia.

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto do pizzerinek

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Na sos pomidorowy do pizzy

  • 400 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo

  • 2 kulki wędzonej mozarelli pokrojone w plasterki
  • kilka sztuk pomidorków pomarańczowych lub innych pokrojonych w plasterki
  • 120 g plastrów wędzonego łososia

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto do pizzerinek

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki
  • Na sos pomidorowy
  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę

Na pizzerinki

  • Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym. Dodać ser i pomidorki. Piec przez około 5 min – 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać plastry wędzonego łososia

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować pizzerinki