Drugie dania Dania bezmięsne Uncategorized

Placki z dyni I cukinii

 

Bardzo smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych . Cukinia łączona z dynią . Do tego podkręcające smak przyprawy imbir i kurkuma . Chrupkie i uzależniające

 

Składniki

  • 2 szklanki startej na tarce dyni
  • 1 szklanka startej na tarce cukinii
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1  jajko
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
  •  1/3 łyżeczki  kurkumy
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypior
  • do smażenia: olej roślinny

Przygotowanie

  • Na tarce zetrzeć obraną dynię, cukinię i cebulę. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawy . Nie dodawać soli żeby placki były chrupiące po usmażeniu . Dodać jajko i wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię z dodatkiem tłuszczu i nakładać porcje warzyw . Smażyć  placuszki na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i zrumienić. Układać na ręczniku papierowym żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

P1011365.JPG

 

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/placki_z_dyni_cukinii/przepis.html