Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Placki ziemniaczane podawane z dorszem I sałatką z zielonych warzyw

 

Mnie zawsze placki ziemniaczane od razu kojarzyły się z cukrem , którym się je obficie posypywało lub z kleksem śmietany i szczypiorkiem. Tym razem placki ziemniaczane podawane z ryba i sałatką z zielonych warzyw

Na placki ziemniaczane

 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 10 – 15 minut.

W międzyczasie odlać  zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.

Na rozgrzana patelnie  wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.Układać na papierowym ręczniku

Dorsz  

  • filet z dorsza 600g

Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza. 

Na sałatkę

  • Zielona fasola szparagowa 100 gram
  • Groszek zielony 100 gram
  • groszek cukrowy 50
  • Zielona fasola soi
  • Koper
  • szczypior
  • Smetana opcjonalnie
  • Majonez opcjonalnie
  • Sol
  • Pieprz

Zielona fasole szparagowa , groszek zielony i cukrowy ugotować do miękkości. Odcedzić . Ostudzić . Ugotowane warzywa połączyć z zielona fasola soi , przyprawić sola i pieprzem . Dodać majonez i śmietanę według własnego smaku . Wymieszać

P1016958.JPG

P1016957.JPG