Śniadanie

Placuszki dyniowe z dyniowym kremem ( curd)

Placuszki dyniowe to propozycja na smaczne śniadanie. Placuszki robi się szybko i niekoniecznie musicie je podawać z dyniowym kremem. Mnie został po robionych jakiś czas temu dyniowych pączkach. Żal było wyrzucać. Stąd pomysł na wykorzystanie kremu w takim własnie połączeniu. Jeśli chcecie taką wersję dyniowy krem najlepiej zrobić dzień wcześniej. Nie jest trudny w przygotowaniu. Na pewno sobie poradzicie. Smacznego

⦁ 200 g puree z dyni
⦁ 50 g jogurtu naturalnego
⦁ 2 jajka
⦁ 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
⦁ 2 – 3 łyżki cukru
⦁ 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ mała szczypta soli

W misce wymieszać ostudzone purée z dyni z jogurtem naturalnym, następnie wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju lcukrem.
Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem . Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty.

Podawać dyniowym kremem


Dyniowy krem (polewa)
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram brązowego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 425 gram dyniowego puree

Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać dyniowe puree i wymieszać do powstania gładkiej masy. W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno dyniową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .