Ciasta Uncategorized

Placuszki z jabłkowym kremem (apple curd ) i karmelizowanymi gruszkami.

Placuszki, które już kiedyś gościły na moim blogu ale z innymi dodatkami. Tym razem z karmelizowanymi gruszkami i delikatnym kremem jabłkowym. Można podawać na śniadanie lub deser. 

Na jabłkowy krem ( curd )
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 8 jabłek
Jabłka obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do garnka .Dodać jedną łyżkę cukru i wlać odrobinę wody z cytryną. Gotować do rozpadu jabłek i powstania pulpy. Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać jabłkowe pure.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno jabłkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Na placuszki
⦁ 110 g mąki pszennej
⦁ 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
⦁ 25 g drobnego cukru do wypieków
⦁ 1 roztrzepane jajko
⦁ 150 ml mleka
Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.

Na gruszki
⦁ 3 łyżki masła
⦁ 3 średnie gruszki
⦁ 1/2 szklanki brązowego cukru
⦁ cynamon

Gruszki obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić masło, ułożyć gruszki miąższem do dołu. Podsmażyć aż lekko zbrązowieją . Następnie wsypać cukier, dodać łyżkę wody i cynamon. Podusić gruszki w powstałym syropie.

U mnie placuszki dodatkowo polane domowej roboty sosem malinowym.

 

P1013192.JPG

P1013190.JPG