Ciasta Ciasta drożdżowe Uncategorized

Pluszki z nadzieniem migdałowym I makowym

 

Uwielbiam wszelkie nadziewane bułeczki drożdżowe . Tu mamy rosyjskie bułeczki pluszki, które wynalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Mnie kształt nie za bardzo wyszedł jaki powinien i na pewno jeszcze ponowię próbę żeby wyszły idealne ale i tak było smacznie . Fajne do kawy. Moje ulubione z nadzieniem migdałowym . PYCHA

 

Składniki:

  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych

Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (150 ml) razem z 50 g cukru i solą. Odstawić na 5 minut.Następnie dodać mąkę, schłodzone , roztopione masło oraz majonez i resztę mleka . Całość wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .

Jeśli używamy suchych drożdży mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać pozostałe składniki  i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Całość wyrabiać przez kilka minut by było miękkie i elastyczne . Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według przepisu.

 

Następnie ciasto  wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Uformować kulki. Odstawić je  na 5 – 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kulkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem

Posmarowany nadzieniem placek  zwinąć w rulon. Każdy naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

Zdjęcie z neta jak zrobić bułeczki

75b6afa240d3e7c144144675818dbe93.jpg

Pluszki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 – 30 minut do podwojenia objętości

Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190ºC.

 

Na nadzienie makowe

  • 100 g suchego maku
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • Olejek migdałowy

Mak zalać wrzątkiem . Ostudzony dwukrotnie zmielić . Odsączyć z nadmiaru wody . Można do tego użyć lnianej ściereczki . Dodać cukier , mielone migdały i olejek migdałowy . Wymieszać do połączenia składników .

 

Na nadzienie migdałowe

  • 100 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła, pokrojone w kostkę
  • 1/4 łyżeczki olejku migdałowego
  • 2 duże jaja

W misce połączyć cukier, mielone migdały, sól i masło.Mieszać aż składniki się połączą.
Dodać olejek migdałowy i jedno jajko . Ubijać i po krótkim czasie dodać drugie jajko do powstania kremowej masy

P1013687-2.jpg

P1013694-2.jpg

źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/post/pluszki-czyli-rosyjskie-buleczki