Drugie dania

Podudzia z kurczaka pieczone w pomarańczach i miodzie

Podudzia z kurczaka pieczone w pomarańczach i miodzie . Propozycja dla takich jak ja, co lubią mięso z kurczaka, ale nie lubią monotonii. Kwaskowe pomarańcze i miód to fajna propozycja dla mięsa. Do tego sos sojowy zioła. Aromatycznie i niezbyt długo do przyrządzenia. U mnie kurczak podawany  z buraczano ziemniaczanym puree i surówką z czerwonej kapusty. 

 

Podudzia z kurczaka pieczone w pomarańczach i miodzie

⦁ 6 podudzi z kurczaka
⦁ 4 pomarańcze
⦁ 3 łyżki miodu
⦁ 3 łyżki sosu sojowego
⦁ 1 łyżka soku z cytryny
⦁ 1 łyżka świeżego tymianku
⦁ 1/2 łyżeczki imbiru
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 1 płaska łyżeczka soli
⦁ 1 czerwona cebula

Przygotować marynatę mieszając sok z 2 pomarańczy, miodu, soku z cytryny, sosu sojowego , drobno posiekanego czosnku, tymianku, imbiru i sói. Kurczaka natrzec marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i polać go marynatą. Obłożyć kurczaka cebulą i pomarańczami pokrojonymi w grube plastry. Piec ok 45 minut. Od czasu do czasu polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdjąc pokrywę naczynia i piec ok 15 min do zrumienienia.

Sałatka z czerwonej kapusty

⦁ 1/4 główki kapusty czerwonej
⦁ 2 upieczone lub ugotowane buraki
⦁ 1 jabłko
⦁ 50 gram zielona fasola soi
⦁ 1 awokado
⦁ 1 pomarańcz
⦁ feta

Kapustę pokroić w paski. Buraka i awokado w kostkę, jabłko i pomarańcz w talarki. Wszystko wymieszać . Dodać zieloną fasolę soi i pokruszona fetę. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem z dodatkiem miodu.

Sos
⦁ ocet balsamiczny
⦁ miód
⦁ cytryna

U mnie kurczak podawany z ziemniaczano buraczanym puree i sałatką z kapusty.