Drugie dania

Podudzia z kurczaka po marokansku

Podudzia z kurczaka po marokańsku. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw. Z dodatkiem oliwek, fasoli i ciecierzycy. Smak wzbogacony o kiszoną cytrynę i pastę tagine. Pasty nie musicie koniecznie dodawać. Całość fajnie się sprawdza z ryżem.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg podudzi (pałek kurczaka)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 70 g zielonych oliwek (drylowanych, ze słoiczka)
  • 70 g czarnych oliwek
  • 100 g czarnej fasoli z puszki
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 kiszone cytryny
  • 3 łyżki pasty tagine
  • opcjonalnie – świeża kolendra (ok. pół szklanki listków)
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy (szczypta szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu)

Sposób wykonania / Instructions:

  • W naczyniu tagine lub w dużej wysokiej patelni podgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć dokładnie z każdej strony.
  • Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i chwilę razem podsmażyć mieszając.
  • Wlać 1 szklankę wrzącej wody oraz przyprawy: zmielony pieprz, kurkumę, szafran, paprykę, kumin. Wszystko wymieszać i zagotować na większym ogniu.Dodac kiszoną cytrynę pokrojoną na ćwiartki.
  • Dodać połowę posiekanej natki i ewentualnie kolendry, wymieszać, przykryć, zmniejszyć nieco ogień i dusic przez 30 minut. W międzyczasie raz przewrócić mięso na drugą stronę.
  • Zdjąć pokrywę, dodać oliwki, fasolę i ciecierzycę. Dodac pastę tagine.
  • Gotować bez przykrycia przez ok. 10 – 15 minut aż sos trochę zgęstnieje a mięso będzie miękkie. Posypać resztą posiekanej natki i kolendry.
  • Podawać według uznania. U mnie ryż i salatka ( awokado, fasola szpargowa, zielony ogórek i truskawki plus sos vinegrette)