Drugie dania

Polędwica w cieście francuskim – Pork tenderlion in puff pastry

Polędwica w cieście francuskim. Delikatna polędwica wieprzowa z dodatkiem żurawiny, szynki parmeńskiej, otulona w ciasto francuskie. Polędwica podana z sałatką z dodatkiem gruszki, żurawiny, fety i orzechów pekan. Całość podana z plastrami pieczonej dyni. 

 

⦁ 70 dag polędwicy wieprzowej
⦁ 2 łyżki oleju
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ 2 łyżki żurawiny ze słoika
⦁ 5 łyżek masła
⦁ 30 dag suszonej żurawiny
⦁ po 10 dag rodzynek i migdałów bez skórki
⦁ 1 kwaśne jabłko
⦁ sok z 1 cytryny
⦁ 50 ml whisky
⦁ kilkanaście bardzo cienkich plasterków wędzonego boczku
⦁ ziarna sezamu do podsypania
⦁ 40 dag ciasta francuskiego
⦁ jajko

Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 8 min. Zdjąć z patelni, oprószyć sola i pieprzem. Posmarować żurawiną ze słoika .Odstawić do ostygnięcia. Masło roztopić, dodać żurawinę, rodzynki, posiekane migdały i pocięte w kostkę obrane jabłko. Skropić sokiem z cytryny, podsmażyć przez 10 min, aż powstanie pasta.
Dodać alkohol i gotować do odparowania płynu. Odstawić do ostygnięcia. Na folii ułożyć plasterki boczku w 2 rzędach, lekko nachodzące na siebie. Wyłożyć żurawinowa pastę równomiernie na boczku a na nim ułożyć polędwiczkę. Zwinąć folie wokół mięsa, żurawin i boczku na kształt kiełbasy, skręcając końcówki folii jak cukierek. Włożyć na 30 min do lodówki, aby stężał. Na blacie rozwałkować ciasto na prostokąt nieco większy niż polędwica.
Ściągnąć z polędwicy folie i ułożyć na środku ciasta. Brzegi lekko posmarować rozmąconym jajkiem, zlepić, tworząc paczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.Całość posmarować reszta jajka. Zostawić, aby odpoczęło co najmniej przez 30 min. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Wstawić mięso do gorącego piekarnika i piec 30–35 min.

Sałatka
⦁ 1 gruszka pokrojona w plastry
⦁ mix sałat
⦁ 50 g sera feta pokruszonego lub w kostce
⦁ garść suszonej żurawiny
⦁ garść orzechów pekan

W misce połączyć wszystkie składniki

⦁ 2 łyżeczki musztardy
⦁ 1 łyżeczka płynnego miodu
⦁ 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
⦁ 100 ml oleju rzepakowego
⦁ 2 łyżki soku z cytryny
⦁ szczypta soli

W niewielkim naczyniu umieść musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Zmiksować aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewać olej, nie przerywając mieszania.
Na koniec doprawić go do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dressing powinien mieć konsystencję ciut rzadszą od majonezu.

 

ENGLISH VERSION

⦁ 70 dag pork tenderlion
⦁ 2 tablespoons of oil
⦁ salt
⦁ pepper
⦁ 2 tablespoons of cranberry from the jar
⦁ 5 tablespoons of butter
⦁ 30 dag of dried cranberries
⦁ 10 grams of raisins and almonds without skin
⦁ 1 sour apple
⦁ lemon juice from 1 lemon
⦁ 50 ml whiskey
⦁ a dozen very thin slices of smoked bacon
⦁ sesame seeds for podsypania
⦁ 40 dag of puff pastry
⦁ egg

Fry the meat in hot oil for about 8 minutes. Remove from the pan, sprinkle with salt and pepper. Brush with cranberry from the jar. Set to cool.
Melt butter, add cranberry, raisins, chopped almonds and cut apple. Sprinkle with lemon juice, fry for 10 minutes until a paste is made.
Add alcohol and boil to evaporate the liquid. Set aside to cool. Put the slices of bacon in two rows on the foil, slightly overlapping. Put the cranberries paste evenly on the bacon and put the tenderloin on it. Roll the foils around meat, cranberries and bacon in the shape of sausage, twisting the end of the film like candy. Put for 30 minutes to the fridge to cool it. On the surface, roll out the dough to a slightly larger rectangle than the tender lion .
Remove the foil from the meat and place in the middle of the dough. Spread the edges lightly with a beaten egg, stick to form of package. Arrange on a baking sheet lined with parchment. Spread the rest of the egg on the top. Leave to rest for at least 30 minutes. Heat the oven to 220 ° C. Put the meat in a hot oven and bake for 30-35 minutes.

Salad
⦁ 1 pear cut into slices
⦁ mix of lettuces
⦁ 50 grams of feta crushed or cubed
⦁ a handful of dried cranberry
⦁ a handful of pecan nuts

Combine all ingredients in the bowl

⦁ 2 teaspoons of mustard
⦁ 1 teaspoon of liquid honey
⦁ 1 clove of garlic crushed
⦁ 100 ml of rapeseed oil
⦁ 2 tablespoons of lemon juice
⦁ pinch of salt

In a small dish, place mustard, honey and a clove of garlic.
Stir until the ingredients combine, then gradually add oil.
At the end, season it with lemon juice and a pinch of salt. Dressing should have a consistency thiner than mayonnaise.

Dress the salad with dressing