Drugie dania

Polędwica w cieście francuskim

Polędwica w cieście francuskim. Delikatna polędwica wieprzowa z dodatkiem żurawiny, szynki parmeńskiej, otulona w ciasto francuskie. Polędwica podana z sałatką z dodatkiem gruszki, żurawiny, fety i orzechów pekan. Całość podana z plastrami pieczonej dyni. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 5 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na polędwicę

  • 70 dag polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki żurawiny ze słoika
  • 5 łyżek masła
  • 30 dag suszonej żurawiny
  • po 10 dag rodzynek i migdałów bez skórki
  • 1 kwaśne jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml whisky
  • kilkanaście bardzo cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 40 dag ciasta francuskiego
  • jajko

Sałatka

  • 1 gruszka pokrojona w plastry
  • mix sałat
  • 50 g sera feta pokruszonego lub w kostce
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów pekan

Dressing

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób wykonania / Instructions:

Na polędwicę

  • Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 8 min. Zdjąć z patelni, oprószyć sola i pieprzem. Posmarować żurawiną ze słoika .Odstawić do ostygnięcia. Masło roztopić, dodać żurawinę, rodzynki, posiekane migdały i pocięte w kostkę obrane jabłko. Skropić sokiem z cytryny, podsmażyć przez 10 min, aż powstanie pasta.
  • Dodać alkohol i gotować do odparowania płynu. Odstawić do ostygnięcia. Na folii ułożyć plasterki boczku w 2 rzędach, lekko nachodzące na siebie. Wyłożyć żurawinowa pastę równomiernie na boczku a na nim ułożyć polędwiczkę. Zwinąć folie wokół mięsa, żurawin i boczku na kształt kiełbasy, skręcając końcówki folii jak cukierek. Włożyć na 30 min do lodówki, aby stężał. Na blacie rozwałkować ciasto na prostokąt nieco większy niż polędwica.
  • Ściągnąć z polędwicy folie i ułożyć na środku ciasta. Brzegi lekko posmarować rozmąconym jajkiem, zlepić, tworząc paczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.Całość posmarować reszta jajka. Zostawić, aby odpoczęło co najmniej przez 30 min. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°Wstawić mięso do gorącego piekarnika i piec 30–35 min.

Sałatka

  • W misce połączyć wszystkie składniki

Dressing

  • W niewielkim naczyniu umieść musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Zmiksować aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewać olej, nie przerywając mieszania.
  • Na koniec doprawić go do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dressing powinien mieć konsystencję ciut rzadszą od majonezu.