Drugie dania

Polędwica wieprzowa z pastą żurawinową w cieście francuskim

Polędwica wieprzowa pastą żurawinową w cieście francuskim to danie nie tylko ładnie wyglądające ale też i smaczne. Kruche ciasto francuskie połączone z wyrazistą pastą żurawinową i delikatną, soczystą polędwicą wieprzową. Całość podana z komosą ryżową.

Na pastę zurawinową
⦁ 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
⦁ 1 jabłko, obrane i starte
⦁ sok i skórka otarta z jednej cytryny
⦁ 200 g cukru
⦁ pół szklanki wody
⦁ 50 ml whisky
⦁ garśc rodzynek i pokruszonych migdałow
Żurawiny umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać starte jabłko,rodzynki i migdały oraz pół szklanki wody i zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko będzie mięciutkie (około 15 minut) a część wody odparuje, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać resztę żurawiny i whisky, gotować około 30 minut (lub krócej), aż całość zgęstnieje i woda odparuje.

⦁ 70 dag poledwicy wieprzowej
⦁ 2 łyżki oleju
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ 2 łyżki zurawiny ze słoika
⦁ 12 bardzo cienkich plasterków wędzonego boczku
⦁ 40 dag ciasta francuskiego
⦁ jajko

Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 8 min. Zdjąć z patelni, oprószyć sola i pieprzem. Posmarować żurawiną ze słoika. Odstawić do ostygnięcia na 20 min.

Na 2–3 arkusze folii ułożyć plasterki boczku w 2 rzędach, lekko nachodzące na siebie.
Równomierna warstwa rozsamrowac pastę żurawinowa, na nim, na srodku ulozyc polędwiczkę. Zwinąc folie wokół mięsa, żurawin i boczku na kształt kiełbaski, skręcając końcówki folii jak cukierek. Włozyć na 30 min do lodówki, aby stężał. Na blacie lekko rozwałkować ciasto na prostokąt nieco większy niż „baton” mięsa.
Ułożyć na środku ciasta. Brzegi pomsarować rozmąconym jajkiem, zlepic, tworząc paczkę. Ulożyć na blasze wyłożonej pergaminem, Całość posmarować reszta jajka. Zostawic, aby odpoczęło co najmniej przez 30 min. Wstawic mięso do gorącego piekarnika ( 180 C) i piec 30–35 min.

Podawać według uznania. U mnie sałatka i komosa ryżowa