Drugie dania

Polędwiczki wieprzowe podawane z makaronem w sosie z sera plesniowego

Polędwiczki wieprzowe podawane z makaronem w sosie z sera pleśniowego. Makaron wstążki świetnie sprawdza się z gęstym sosem z sera pleśniowego. Całość podana z chrupiącymi szparagami. 

Polędwica wieprzowa
⦁ pieprz
⦁ czosnek granulowany
⦁ rozmaryn
⦁ tymianek
⦁ majeranek
⦁ gorczyca
⦁ cząber
⦁ kminek
⦁ pokruszone pistacje

Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminkiem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
(Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)
Przed podaniem obtoczyć w pokruszonych pistacjach.

Na sos :
⦁ 200 gram niebieskiego sera pleśniowego
⦁ 200 ml śmietanki 30 %
Śmietankę podgrzać w rondelku, dorzucić ser pleśniowy i mieszać do momentu  rozpuszczenia w śmietance.
⦁ Makaron zielony wstążki ( ugotowany według instrukcji na opakowaniu )

Ugotowany makaron połączyć z sosem z sera pleśniowego.
Polędwiczki podawać z makaronem, sosem i szparagami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA