Drugie dania

Polędwiczki wieprzowe z dynią i grzybami – Pork tenderloin with pumpkin and mushrooms

Polędwiczki wieprzowe z dynią i grzybami.  Soczyste kawałki polędwicy wiperzowenj w kremowym sosie z dyni z dodatkiem grzybow. Całość podana z ryżem.

⦁ 1 polędwiczka wieprzowa
⦁ 1/2 cebuli
⦁ 150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
⦁ 150 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
⦁ 1/4 szklanki wina białego wytrawnego
⦁ 1 szklanka bulionu
⦁ oliwa, masło
⦁ garśc poszatkowanej natki pietruszki
⦁ sól, pieprz do smaku
⦁ 1 łyzeczka suszonego tymianku
⦁ 150 ml śmietany 30 %
⦁ 200 ml dyniowego puree

Polędwiczkę pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać z łyżką oliwy i zostawić do zamarynowania na godzinę
Na dużej patelni na większym ogniu na łyżce oliwy obsmażyć doprawione plasterki polędwiczki aż będą lekko zrumienione).
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę, przez ok. 2-3 minuty aż cebula zmięknie. Dodać dynię i znów razem podsmażyć mieszając. Dodać łyżkę masła oraz grzyby i ponownie podsmażyć. Wlać wino, wygotować je, następnie wlać wodę z moczenia grzybów i zagotować.
Przykryć i gotować przez ok. 30 minut.
Dodać śmietankę. Na koniec dodać dyniowe puree. Wymieszac i chwile razem pogotować.

 

ENGLISH VERSION 

⦁ 1 pork tenderloin
⦁ 1/2 onion finely chopped
⦁ 150 g pumpkin (peeled and diced)
⦁ 150 g of dried, wild mushrooms soaked in water
⦁ 1/4 glass of dry white wine
⦁ 1 cup of broth
⦁ oil, butter
⦁ a handful of parsley chopped
⦁ salt, pepper to taste
⦁ 1 teaspoon of dried thyme
⦁ 150 ml of single cream
⦁ 200 ml pumpkin puree

Cut the tenderloin into slices, season with salt, pepper, and thyme, mix with a tablespoon of olive oil and leave for marinating for an hour
On a large pan over high heat on a spoon of olive oil, fry the slices of tenderloin until lightly browned.
Add the diced onion and fry, stirring every now and then for 2-3 minutes until the onion becomes tender. Add the pumpkin and fry again together, stirring. Add a tablespoon of butter and mushrooms and fry some more. Pour the wine, boil it, then pour the water from soaking the mushrooms and bring to a boil.
Cover and cook for approx. 30 minutes.
Add cream. At the end add the pumpkin puree. Mix and cook together for a moment.