Drugie dania

Polędwiczki wieprzowe z dynią i grzybami

Polędwiczki wieprzowe z dynią i grzybami.  Soczyste kawałki polędwicy wiperzowenj w kremowym sosie z dyni z dodatkiem grzybow. Całość podana z ryżem.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 300 gr
  • 1/2 cebuli
  • 150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 150 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
  • 1/4 szklanki wina białego wytrawnego
  • 1 szklanka bulionu
  • oliwa (masło)
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • sól (pieprz do smaku)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 200 ml dyniowego puree

Sposób wykonania / Instructions:

  • Polędwiczkę pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać z łyżką oliwy i zostawić do zamarynowania na godzinę
  • Na dużej patelni na większym ogniu na łyżce oliwy obsmażyć doprawione plasterki polędwiczki aż będą lekko zrumienione).
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę, przez ok. 2-3 minuty aż cebula zmięknie. Dodać dynię i znów razem podsmażyć mieszając. Dodać łyżkę masła oraz grzyby i ponownie podsmażyć. Wlać wino, wygotować je, następnie wlać wodę z moczenia grzybów i zagotować.
  • Przykryć i gotować przez ok. 30 minut.
  • Dodać śmietankę. Na koniec dodać dyniowe puree. Wymieszac i chwile razem pogotować.