Drugie dania

Polędwiczki wieprzowe z groszkiem i szparagami w sosie z sera pleśniowego – Pork tenderloin with green peas and asparagus in blue cheese sauce

Polędwiczki wieprzowe z groszkiem i szparagami w sosie z sera pleśniowego. Danie, choc brzmi skomplikowanie wcale do trudnych nie należy. Jego dodtkowym atutem jest szybkośc przygotowania. Mniej więcej w 30 min możemy miec naprawde smaczny obiad. Wyrazisty sos z dodatkiem sera plesniowego świetnie się komponuje z polędwiczkami wieprzowymi. U mnie danie podane  z ziemniakami i sałata

 

⦁ 500 gr polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry
⦁ spory pęczek szparagów
⦁ 100 gr ugotowanego zielonego groszku
⦁ 100 gr sera plesniowego pokrojonego w kostkę
⦁ 150 ml smietany 36 %
⦁ 1 łyżka masła
⦁ sól
⦁ świeżo zmielony czarny
Plastry polędwicy doprawić solą i pieprzem.
Umyte i osuszone szparagi ugotować przez kilka minut żeby były jędrne i chrupkie.
Rozgrzać na patelni masło, dodać mięso i podsmażyć na średnim ogniu przez minutę z każdej strony. Kiedy zmienią kolor, zmniejszyć ogień do minimum, dodać śmietanę i ser pleśniowy. Mieszac do rozpuszczenia sera.
Do mięsa z sosem dodać ugotowane szparagi i groszek. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

 

ENGLISH VERSION 

⦁ 500 grams of sliced pork tenderloin
⦁ a large bunch of asparagus cooked
⦁ 100 grams of boiled green peas
⦁ 10 dag of blue cheese crushed
⦁ 15 dag of double cream
⦁ 1 tablespoon of butter
⦁ salt
⦁ freshly ground black

Season the tenderloin slices with salt and pepper.
Wash and dry asparagus and boil for a few minutes to be firm and crispy.
Heat butter in a pan, add meat and fry over medium heat for a minute on each side. When meat changes the color, reduce the heat to a minimum, add double cream and blue cheese. Stir until the cheese is dissolved.
Add asparagus and peas to the meat with the sauce. Mix and eventually season with salt and pepper