Drugie dania

Polędwiczki wieprzowe z groszkiem i szparagami w sosie z sera pleśniowego

Polędwiczki wieprzowe z groszkiem i szparagami w sosie z sera pleśniowego. Danie, choc brzmi skomplikowanie wcale do trudnych nie należy. Jego dodtkowym atutem jest szybkośc przygotowania. Mniej więcej w 30 min możemy miec naprawde smaczny obiad. Wyrazisty sos z dodatkiem sera plesniowego świetnie się komponuje z polędwiczkami wieprzowymi. U mnie danie podane  z ziemniakami i sałata

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 500 gr polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry
  • 1 spory pęczek szparagów
  • 100 gr ugotowanego zielonego groszku
  • 100 gr sera plesniowego pokrojonego w kostkę
  • 150 ml smietany 36 %
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny

Sposób wykonania / Instructions:

  • Plastry polędwicy doprawić solą i pieprzem.
  • Umyte i osuszone szparagi ugotować przez kilka minut żeby były jędrne i chrupkie.
  • Rozgrzać na patelni masło, dodać mięso i podsmażyć na średnim ogniu przez minutę z każdej strony. Kiedy zmienią kolor, zmniejszyć ogień do minimum, dodać śmietanę i ser pleśniowy. Mieszac do rozpuszczenia sera.
  • Do mięsa z sosem dodać ugotowane szparagi i groszek. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gotowac razem ok 30 min