Drugie dania

Polenta z sosem grzybowym

Polenta z sosem grzybowym . Od jakiegos czasu totalnie oszalałam na punkcie kaszki kukurydzianej. Robie juz kolejne danie z jej wykorzystaniem i jestem zachwycona jak komponuje sie z różnymi dodatkami. Tym razem z kremowym sosoem grzybowym i dodatkowo  aromatyczna piersią z kury. W tym daniu najważniejsza jest kasza i sos. Mięso podane dla pewnego mięsożercy, ale swobodnie można sie obyc bez mięsa. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kaszę

  • 1 szkl kaszy kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól (pieprz – do smaku)
  • 3 łyżki tartego sera dojrzewajacego (np. parmezan (grana padan–)
  • 2 łyżki zimnego masła

Sos grzybowy

  • 300 g grzybów leśnych np. borowików (podgrzybków, maślaków ( Ja użyłam mrozonych ))
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przecisniete przez praske
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 łyżek czerwonego wina
  • 125 ml śmietanki 30%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Kasza

  • Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
  • Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
  • Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.

Sos grzybowy

  • Na większej patelni roztopić około 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Włożyć cebulę i smażyć przez około 5 – 7 minut. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 – 2 minuty, delikatnie zrumienić składniki.
  • Wlać wino lub bulion i na większym ogniu zagotować. Pogotować przez minutę aż większość płynu wyparuje i na patelni pozostanie gęsta emulsja.
  • Dodać resztę masła i oliwę. Zwiększyć ogień, dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Wlać śmietankę i zagotować na średnim ogniu. Gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
  • Polentę podawać z sosem grzybowym. Można posypac na wierzchu startym parmezanem. U mnie dodatkowo podana piers z kury. Niekoniecznie trzeba ja dodawac. Sama polenta z sosem jest wystraczająco sycąca i pyszna