Drugie dania Bez kategorii

Polenta z sosem grzybowym – Polenta with mushroom sauce

 

Polenta z sosem grzybowym . Od jakiegos czasu totalnie oszalałam na punkcie kaszki kukurydzianej. Robie juz kolejne danie z jej wykorzystaniem i jestem zachwycona jak komponuje sie z różnymi dodatkami. Tym razem z kremowym sosoem grzybowym i dodatkowo  aromatyczna piersią z kury. W tym daniu najważniejsza jest kasza i sos. Mięso podane dla pewnego mięsożercy, ale swobodnie można sie obyc bez mięsa. 

Na kaszę

⦁ kasza kukurydziana – 1 szklanka
⦁ kurkuma – 1/4 łyżeczki
⦁ sól, pieprz – do smaku
⦁ ser dojrzewajacy (np. parmezan, grana padano) – 3 łyżki, utarty
⦁ masło – 2 łyżki, zimne

Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).

Gotowac na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).

Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.

Sos grzybowy

⦁ około 1/2 kg grzybów leśnych np. borowików, podgrzybków, maślaków ( Ja użyłam mrozonych )
⦁ 1 mała cebula pokrojona w kostkę
⦁ 2 ząbki czosnku przecisniete przez praske
⦁ 50 g masła
⦁ 2 łyżki oliwy extra vergine
⦁ 5 łyżek czerwonego wina
⦁ 125 ml śmietanki 30%
⦁ sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na większej patelni roztopić około 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Włożyć cebulę i smażyć przez około 5 – 7 minut. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 – 2 minuty, delikatnie zrumienić składniki.
Wlać wino lub bulion i na większym ogniu zagotować. Pogotować przez minutę aż większość płynu wyparuje i na patelni pozostanie gęsta emulsja.
Dodać resztę masła i oliwę. Zwiększyć ogień, dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Wlać śmietankę i zagotować na średnim ogniu. Gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje.

Polentę podawać z sosem grzybowym. Można posypac na wierzchu startym parmezanem. U mnie dodatkowo podana piers z kury. Niekoniecznie trzeba ja dodawac. Sama polenta z sosem jest wystraczająco sycąca i pyszna

ENGLISH VERSION 

⦁ 1 cup of polenta
⦁ 1/4 teaspoon of turmeric
⦁ salt, pepper – to taste
⦁ 3 tablespoons, grated parmesan or Grana Padano cheese
⦁ 2 tablespoons, cold butter

Pour the polenta into a saucepan, pour over the cold water (in the ratio of about 1: 5), season with a pinch of salt and turmeric

Cook on low heat, stirring occasionally until the groats will be completely soft (add more water if necessary – the polenta will become thick over time, so it is worth it to be slightly liquid at the beginning).

Finish the cooked with freshly grated parmesan cheese and cold butter. Mix, season to taste.

Mushroom sauce

⦁ about 1/2 kg of wild mushrooms
⦁ 1 small onion diced
⦁ 2 cloves of garlic crushed
⦁ 50 g butter
⦁ 2 tablespoons extra virgin olive oil
⦁ 5 tablespoons of red wine
⦁ 125 ml cream 30%
⦁ salt and freshly ground black pepper

Melt about 30 g butter and 1 tablespoon of olive oil in a larger frying pan. Put onions and fry for 5 – 7 minutes. At the end add garlic and fry for 1 – 2 minutes, gently brown the ingredients.
Pour wine or broth and boil over large heat. Boil for one minute until most of the liquid evaporates and a thick emulsion will remain on the pan.
Add the rest of the butter and oil. Increase the heat, add mushrooms and fry over high heat for about 6 minutes stirring occasionally. In the end, season with salt and pepper.
Pour the cream and boil over medium heat. Cook for about 2 minutes until the sauce thickens a little.
Serve polenta with mushroom sauce. You can sprinkle on top with grated parmesan cheese